Атентатите, които не бяха предотвратени

Атентатите, които не бяха предотвратени
Twitter
A A+ A++ A

За последната година правоохранителните органи на Германия арестуваха десетки привърженици на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" и предотвратиха редица опити за терористични атентати на територията на страната. Някои обаче властите не успяха да избегнат. Deutsche Welle припомня предотвратените и състоялите се ислямистки атаки през последната година в Германия.

Терористичните атаки, които не бяха предотвратени 
През февруари тази година 15-годишна мароканка нападна с нож полицейски служител на железопътната гара в Хановер при проверка на документите й. В резултат жертвата получи тежки наранявания в гърлото, преди нападателката да бъде обезвредена. Разследващите органи представиха версия, съгласно която младото момиче се е радикализирало в края на 2015 г., когато е влязло с контакт с терористи от "Ислямска държава", вербували я да извърши нападение в Германия. 

През лятото във ФРГ бяха извършени още две терористични атаки. На 18 юли 17-годишен бежанец от Афганистан нападна с брадва и нож пасажери в регионален влак недалеч от Вюрцбург. Четирима души получиха тежки наранявания. Нападателят бе застрелян при опит за задържането му. Отговорност за атаката пое "Ислямска държава". 
На 24 юли 27-годишен сириец се взриви в центъра на баварския град Ансбах по време на музикален фестивал. Пострадаха 15 души, самият нападател загина. В разпространено в интернет пространството видео той се определя за член на радикалната групировка "Ислямска държава" и разкрива за планиран терористичен атентат. Неговата молба за предоставяне на политическо убежище във ФРГ е била отхвърлена. Сириецът е получил отсрочка на депортацията, а властите са готвели принудителното му връщане в България. 

Терористичните атаки, които бяха предотвратени 
От края на 2015 г. германските спецслужби успяха да осуетят няколко нападения, намиращи се в различни стадии на планиране. През декември миналата година полицията задържа трима души, обвинени в създаването на терористична клетка и подготовка на серия атаки в Германия. По данни на Прокуратурата задържаните са започнали подготовката си през есента на 2015 г., а първата атака е щяло да бъде извършена в Берлин. 

В новогодишната нощ полицията евакуира централната гара в баварската столица Мюнхен, а също и една от разположените в западната част на града. Действията на властите бяха свързани с постъпила информация за планове за взривове, които е трябвало да бъдат задействани от група от пет до седем самоубийствени атентатори с иракски и сирийски произход, действащи по заповед на "Ислямска държава". 

През февруари полицията извърши серия арести в няколко федерални провинции. Четирима от тях са подготвяли атентат в Берлин, съобщиха разследващите органи. Съпружеска двойка от Алжир е била разследвана в родината им за членство в "Ислямска държава". 

През юни бяха арестувани трима сирийци, които по данни на германските власти са подготвяли терористична атака в Дюселдорф. Плановете им е разкрил четвърти участник в заговора, който се е предал на френската полиция. Двама от групата е трябвало да се взривят в центъра на града, а останалите двама - да открият стрелба по случайните минувачи. Предполага се, че един от заловените е бил във връзка с "Ислямска държава", а друг - с "Джабхат ан Нусра". 

През август в Северен Рейн-Вестфалия бяха арестувани трима души, планирали да ударят футболна среща от германския шампионат. По същото време в Рейнланд-Пфалц са задържани и предполагаеми членове на "Ислямска държава", планирали сходни действия по време на футболен мач от Бундеслигата. 

И накрая - през октомври в Лайпциг бе задържан сириецът Джабер ал Бакр след серия неуспешни опити на полицията да открие беглеца. Младият сириец, получил статут на бежанец, бе заподозрян в подготовка на терористичен атентат и връзки с "Ислямска държава". В жилището му беше намерено експлозивно вещество. По-късно полицията арестува още двама замесени в плана. Сириецът не бе изправен на подсъдимата скамейка, защото се обеси в ареста няколко дни след залавянето му. 

Арести на симпатизанти на "Ислямска държава" 
Не винаги задържането на предполагаеми членове на "Ислямска държава" е свързано с планове за терористична атака. Властите извършиха арести на редица вербовчици и джихадисти, завърнали се в Германия след участие във военните действия в Сирия. 

По подозрение във връзки с "Ислямска държава" в Германия през октомври 2015 г. бяха арестувани трима души, през ноември и декември същата година - по един човек. През следващите месеци в килии попаднаха още заподозрени - двама бяха задържани през март, трима - през септември, а през ноември - цели шестима. Двадесет ислямисти бяха хванати и сред редиците на Бундесвера, още 60 са разследвани от компетентните органи. 

Правосъдният министър на ФРГ Хайко Маас разкри през юли, че Прокуратурата разследва "около 120 случая срещу 180 души, заподозрени в членство или в подкрепа на терористична групировка", най-често "Ислямска държава". В страната обаче има много повече лица, които са възприемани като потенциална заплаха за сигурността на гражданите. 

#Терористичните атаки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници