Двама от републиканците са дали протестен вод срещу Тръмп

Двама от републиканците са дали протестен вод срещу Тръмп
Източник: Зарата
A A+ A++ A

Доналд Тръмп успя да събере достатъчно гласове, за да стане 45-ият американски президент. Двама от републиканците, които се очакваше да го подкрепят, отказаха. Подобен протест е нещо рядко срещано в модерната американска история. От 1900 година насам е имало 8 подобни случая на несъобразяване с резултата от народния вот, но те всички са били в различни години, пише "Дневник".

Официалните данни ще станат известни на 6 януари, когато в Конгреса във Вашингтон пред двете камари се разпечатват пликовете с резултатите от гласуването на 538 електори. Засега според "Асошиейтед прес" Тръмп е събрал 304 гласа при необходими поне 270, а Хилъри Клинтън - 227.

Двама от републиканците гласуваха против. Понеже гласуването е анонимно, имената им няма да станат известни, освен ако те самите не съобщят за избора си. Единият от тях е гласувал за Рон Пол - бивш републикански конгресмен и любимец на хората с либертариански разбирания. Вторият глас е отишъл за Джон Кейсик, губернатора на Охайо, който опита да спечели номинацията на републиканците за изборите на 8 ноември, предаде 24 часа.

Кристъфър Супрън от Тексас обяви преди дни в статия в "Ню Йорк таймс", че няма да гласува за Тръмп на 19 декември, защото не вярва, че той е подготвен да управлява страната и има конфликт на интереси с обширния си бизнес. Бунтът сред колегите му демократи е най-големият от 1872 г. насам. Четирима от тях са от щата Вашингтон, където губернаторът демократ Джей Инслий призова въведената в края на XVIII век система на Избирателната колегия да бъде премахната в XXI век. Пети електор демократ от Мейн подкрепи сенатора Бърни Сандърс, шестият - отново с вот за Сандърс, дойде от Хаваите, а в Минесота смениха електора, след като обяви, че няма да спази щатския закон и да гласува за Клинтън, която спечели тук на 8 ноември.

#Доналд Тръмп #републиканците #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници