Синдикатите настояха за отпадане на таксите в частните пенсионни фондове

Синдикатите настояха за отпадане на таксите в частните пенсионни фондове
Източник: DarikNews.bg
A A+ A++ A

Конфедерацията на труда "Подкрепа" поиска отпадане на входната такса върху вноската за втора пенсия и опростяване на годишната справка, която частните пенсионни дружества изпращат до осигурените лица. Синдикатът иска да отпадне и задължителното събиране на инвестиционната такса от 0,9% годишно и начисляването й само върху положителен финансов резултат, предаде Дарик. 

От синдиката представиха данни, според които от 2002 г. досега частните фондове са събрали около 1 млрд. лева от такси върху вноските на осигурените лица. Всички удържани такси през 2002 г. са били в размер на 12,4 млн. лева, за последната отчетена година - 2015-а, тези такси вече са в размер на 140,4 млн. лева. Увеличението се дължи на факта, че работещите продължават да внасят вноски в пенсионните фондове, върху които се начисляват такси.

Активите на частните пенсионни фондове по всички фондове вече са 10,4 млрд. лева (по данни от третото тримесечие на 2016 г.). Начислените и удържани такси върху тези пари са почти 1 млрд. лева или доходност от 8,75% за частните фондове. Тази доходност е сравнима само с търговията с наркотици, каза Димитър Манолов.

#Подкрепа #фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници