Китай върна шпионския дрон на САЩ

Китай върна шпионския дрон на САЩ
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

Китай върна на САЩ подводния дрон, който конфискува в Южнокитайско море миналата седмица, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайското министерство на външните работи. Така се сложи край на инцидента, който доведе до обтягане на отношенията за няколко дни между Пекин и Вашингтон, предаде БНТ.

Ведомството пояснява, че връщането на дрона е станало след приятелски консултации между представители на Китай и САЩ. Вчера американски представител каза, че дронът вероятно ще бъде предаден на екипажа на американски военен кораб в околностите на островчето Скарбороу, край Филипините. Там се намира американски миноносец.

Според Вашингтон дронът се използва за океанографски измервания, като анализ на солеността и температурата на водата. Той беше конфискуван от Китай в четвъртък на 50 морски мили от Филипините. 

Доналд Тръмп реагира на тази история с туит, в който обвини Китай в Кражба. Пекин отрече и каза, че просто е намерила подводната сондата и я е конфискувал, за да я проучи, след което планирал да я върне на притежателите й.

#Пекин #Вашингтон #Филипините

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници