Евронавигацията "Галилео" вече функционира

Евронавигацията "Галилео" вече функционира
Източник: европа
A A+ A++ A

Европа днес лансира първите услуги на навигационната си система "Галилео" в рамките на официална церемония в Брюксел. "Това е голям успех за Европа - нито една европейска страна ни би могла сама да го постигне - заяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачество и малките и средни предприятия Елжбета Бенковска. - Той е плод на общите усилия да се проектира и да се построи най-прецизната навигационна система в света", предаде БНТ.

Европа все пак не е в изгодна стартова позиция, тъй като американската система GPS, руската ГЛОНАСС и китайската Бейдоу вече функционират. На практика само малко на брой привилегировани, притежаващи съвместими със системата "Галилео" смартфони Aquaris X5 Plus на испанския производител BQ, ще могат днес да уловят новия сигнал, оповести Европейската комисия.

Програма за спътникова навигация не се отъждествява единствено с намиране на правилния маршрут. Днес човек може да я ползва, за да си поръча пица, да оповести местоположението си в социалните мрежи, да се подготви за маратонско бягане - приложенията въз основа на спътниковата навигация непрестанно се увеличават. Все повече уредчета ползват сателитна връзка - сензор, предназначен за възрастни хора, изпраща сигнал SOS при падане, нашийник следи здравословното състояние на домашния любимец.

"Галилео" е съвместима с GPS, а това ще позволи едновременен достъп до двете системи. Първоначално прецизността на "Галилео" няма да е оптимална. Ще трябва да се изчака до 2020 г., когато около 30 спътници ще са на орбита, при 15 днес, за да може европейската система да осигури най-добрата си прецизност.

Програмата "Галилео" с бюджет над 10 милиарда евро бе лансирана през 1999 г. от ЕС и би трябвало да стане напълно функционална през 2020 г.

#Европа #GPS

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници