Изборът на нов главен прокурор може да започне още лятото

Изборът на нов главен прокурор може да започне още лятото
Депутатите приеха окончателно промените в Закона за седебната власт. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Новият главен прокурор може да бъде избран от настоящия Висш съдебен съвет (ВСС), реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за съдебната власт.

С тях се удължи на шест месеца срокът за избор на нов главен прокурор преди изтичането на мандата на действащия, предаде Дарик радио.

Мандатът на Борис Велчев изтича на 19 февруари 2013 г. Според досегашните разпоредби изборът на наследника му започваше два месеца по-рано и приключваше месец преди края на мандата.

С приетите промени още през август може да започне процедурата и така с нея да се заеме сегашният Висш съдебен съвет, чийто мандат изтича през октомври.

С приемане на промените в Закона за съдебната власт парламентът промени и сроковете, в които се извършва процедурата за избор на председатели на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.

Приета беше и процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС от парламента и от органите на съдебната власт.

Преди заседанието на ВСС в четвъртък Борис Велчев коментира, че според него главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища в страната не бива да бъдат по право членове на съвета. По думите му така би се гарантирала независимостта на органа.

В началото на юни вицепрезидентът Маргарита Попова, която преди това беше министър на правосъдието в кабинета „Борисов“, изрази притесненията си този Висш съдебен съвет да избира бъдещия главен прокурор.

Тогава тя напомни, че в проектозакона не е имало предложение да се изтегля изборът на главен прокурор за по-рано.

По думите й, за да е направено такова предложение, би трябвало да има много сериозни мотиви, а самата тя не знае за такива.

#Висш съдебен съвет #ВСС #главен прокурор #Закона за съдебната власт #Борис Велчев #Върховния касационен съд #Върховния административен съд #Маргарита Попова #вицепрезидент #министър на правосъдието #кабинета Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници