ЕК отлага връщането на визите за граждани на САЩ заради солидни загуби

ЕК отлага връщането на визите за граждани на САЩ заради солидни загуби
Източник: Politikata.net
A A+ A++ A

Ако Европейската комисия (ЕК) върне визите за гражданите на САЩ за една година, това би довело до загуби от 6.8 милиарда евро за европейската икономика. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент, съобщи БТА, цитирана от Дневник.

По неговите думи връщането на визите ще доведе до загубата на минимум 140 000 туристи годишно, което ще е спад с около 22%. Сред най-засегнати от това решение биха били Италия, Испания, Франция и Холандия, уточни Аврамопулос. Темата бе обсъдена покрай въпроса дали ЕК отчита, че е длъжна да издаде препоръка за връщането на визите, след като САЩ все още изискват такива от гражданите на пет държави от Европейски съюз - България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

"Положението не е приятно, призовавам ви за търпение до приключването на прехода с администрациите в САЩ, след това ще поставим въпроса възможно най-ясно. Пътят напред не е лесен, досега няма напредък", заяви еврокомисарят по повод преговорите с Вашингтон за пълната отмяна на визите за САЩ за всички граждани на ЕС. В последвалия дебат групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова Еврокомисията да издаде делегирания акт. Социалистите и демократите пък определиха действията на ЕК като неприемливи, пише 24 часа.

Според тях с идването на власт на правителството на новоизбрания президент Доналд Тръмп възможностите за постигането на решение намаляват. Социалистите и демократите отбелязаха, че може да отнесат въпроса до Съда на Европейския съюз. Евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова посочи, че е крайно време ЕК да вземе решителна позиция. По нейните думи различното отношение към гражданите на ЕС е недопустимо.

"Бездействието на ЕК създава усещането за двоен стандарт и различни класи европейци, подронва доверието на гражданите от засегнатите държави", добави Хюсменова. Според евродепутата от БСП Момчил Неков Еврокомисията предпочита да наруши законодателството и да дискриминира гражданите на петте държави. Колегата му Андрей Ковачев от ГЕРБ добави, че за България постигането на пълна визова реципрочност е абсолютен приоритет.


#ЕК #САЩ #САЩ #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници