Юристи: Пострадалите в Хитрино ще си получат обезщетенията. Срокът е до 5 години

Юристи: Пострадалите в Хитрино ще си получат обезщетенията. Срокът е до 5 години
Източник: Novini.bg
A A+ A++ A

Първо, да изкажа съболезнования на всички близки, да им кажа че сега наистина им трябва сила и кураж да продължат напред, да пожелаем бързо оздравяване на тези хора, които са в болниците, каза Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, предаде "Фокус". 

Да, има процедури, които трябва да се спазят, които са строго регламентирани. Всяко превозно средство, включително и влаковите композиции, имат застраховки. Това е така наречената „обща гражданска отговорност“, която е задължителна. И близките на починалите, както и самите увредени лица, могат да претендират за обезщетения. Разбира се, трябва обаче да приключат производствата, свързани с разследването и с експертизата, тъй като в случая се касае за установяване дали причината е във влаковата композиция или в инфраструктурата, която може да е причина, говоря съвсем теоретично. Тъй като собствениците на тези две – на влаковата композиция е една частна фирма, а собственик на инфраструктурата е държавна фирма. Така че когато се произнесат експертизите каква е причината за инцидента, тогава вече към съответния виновен може да се претендират обезщетения, разясни Тодоров, предаде 24 часа. 

На въпрос дали има информация, освен тази обща гражданска застраховка, която е задължителна, че композицията е имала и друга допълнителна застраховка Тодоров отговори, че още няма информация. За разлика от пътните инциденти, където участват леки автомобили, там нещата са доста стандартизирани. Изготвя се в рамките на 24 часа се изготвя един протокол, който се издава от Пътна полиция, в който се виждат всички застраховки по автомобилите, при тежки инциденти, при ж.п. инцидентите няма орган, няма пътна полиция, която да издаде такъв протокол, който да е видно. Така че в хода на разследването и това ще се установи кои са застрахователите и кои са вече пък структурите,които носят отговорност.

"Ние имаме един горещ, безплатен телефон, моят съвет е да се обърнат към специалисти, включително и към нашата асоциация. Първо да кажем, че сроковете са петгодишни, няма нищо спешно, което трябва да се направи. Сега най-важното е хората да се възстановяват, да събират фактурите, които правят за лечението. Ако някой ги кара да подписват някакви документи на момента, нека да не се подвеждат. Няма нищо фатално като срокове, но е добре все пак да получат юридически съвет от компетентен орган, институция, която да им каже какво следва като стъпки. Най-малкото те ще бъдат разпитвани в хода на това досъдебно производство като свидетели, така че също им трябва юридически съвет по този повод", каза още Владимиров. 

На въпрос към Тодоров дали ако някой от засегнатите жители има застраховка имущество, има застраховка живот, това би ли било пречка, за да получи той обезщетение от застрахователя на компанията на влака, Тодоров отрече - Това са различни застраховки. По тях са плащани различни премии и всеки, който има допълнителна застраховка, включително изгорели автомобили, които някои от тях може да имат „Каско“, те ще си претендират за обезщетенията, ще си ги получат и това няма да им намали или да им бъде основание за плащане на обезщетенията от застраховката от влака. Така че застраховка „Живот“, застраховки на имущество, застраховки на автомобили, спокойно могат да претендират пред застрахователите. Всяко застрахователно обезщетение е строго индивидуално.

Има значение дали едно семейство е живяло в къща 100 квадрата или 250 квадрата, дали е бил един етаж или три етажа, това е индивидуална оценка. Има значение дали човекът, който е починал има двама наследници или петима наследници. Това също има значение, така че всеки случай е индивидуален. И затова моят съвет е хората, с оглед на индивидуалните особености, съвсем спокойно да се обръщат към нашата асоциация за съвет и съдействие, коментира още Тодоров.


#Владимир Тодоров #срокове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници