Кметът на Хитрино: Настояваме за точен срок, в който хората ще се върнат по домовете си

Кметът на Хитрино: Настояваме за точен срок, в който хората ще се върнат по домовете си
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Евакуираните жители на Хитрино вече започват да губят търпение и настояват да се върнат по домовете си. Това съобщи кметът на селото Нуридин Исмаил по време на заседание на Обществения съвет, който се събира в съседното село Тимарево, предаде Дарик.

Той благодари на всички, които са помогнали, след тежкия инцидент миналата събота. "Доброта в България има", категоричен е кметът и потвърди, че ще бъде направено всичко възможно да се възстанови изгубеното от хората. Исмаил обаче настоява да се срещне с представители на кризисния щаб, които да се ангажират с точен срок, в който ще бъде разчистено селото и хората ще могат да се върнат по къщите си.

"Вече няколко дни се работи в криза, но трябва да има яснота кога ще може да се влезе в селото. Ако не могат да го кажат, това говори за некометентност", заяви кметът. По думите му постоянно живеещите в Хитрино са около 1000 души. Разрушени са над 20 къщи и търговски помещения. "Бизнесът е сериозно пострадал", коментира Исмаил.

По-късно днес се очаква да има заседание на Общинския съвет на Хитрино, което да потвърди решенията на Обществения съвет. Вече беше решено по 1000 лв. да получат роднините на всеки един от загиналите в тежкия инцидент, 500 лева ще бъдат отпуснати на всички, приети за лечение в болници.

"От днес нататък ще конкретизираме всеки случай според нуждата - кой колко е болен, какво лечение предстои, колко е социално слаб, от какво и колко има нужда. Взехме решение от днес да започнем да храним цялото населението на Хитрино, доколкото успеем да ги открием къде са", обясни той и допълни, че жителите са разпилени в цялата област.

Освен това се търси възможност цялото население на Хитрино да бъде хранено безплатно. В момента се преговаря с фирми, които да осигурят веднъж дневно топла храна за хората. Парите за това ще бъдат извадени от дарителската сметка на общината, където към момента има събрани над 178 000 лева, обясни кметът.

#Хитрино #Нуридин Исмаил #пострадал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници