Евакуират първия конвой с ранени от Източно Алепо

Евакуират първия конвой с ранени от Източно Алепо
Източник: novinite.bg
A A+ A++ A

Започна евакуирането на първия конвой хора, които имат нужда от медицинска помощ, от бунтовническия анклав в Източно Алепо към контролираната от сирийското правителство западна част на града, предаде Ройтерс, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека, предаде БНТ.

За момента цивилни и бунтовници не са били изведени от Източно Алепо, съобщи базираната във Великобритания неправителствена мониторингова организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия. Започнала е подготовка за евакуиране на бунтовниците към Хан Туман, югозападно от града, каза военна медия на Хизбула.

Ливанското шиитско движение е важен съюзник на сирийския президент Башар ал Асад и участва активно в битката за Алепо. Една от водещите бунтовнически групировки в Сирия "Ахрар аш Шам" заяви, че новото прекратяване на огъня в града е влязло в сила, след като преговарящите са превъзмогнали опити на Иран да попречи на сключването на споразумението, предаде още Ройтерс.

Техеран по-конкретно не е искал да позволи евакуирането на бунтовниците от Източно Алепо, каза говорителят на бунтовническата групировка "Ахрар аш Шам". Вчера се появиха съобщения, че Иран се стреми да обвърже примирието с освобождаването на ирански пленници на бунтовниците и с предаването на телата на иранци, убити в сражения в Сирия.

Според сирийски бунтовници Турция е изиграла главна роля за това Русия да бъде убедена да окаже натиск върху сирийското правителство да спазва споразумението. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се договориха в телефонен разговор вчера за възобновяване на примирието в Алепо.

#Алепо #евакуирането #бунтовници #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници