Няма да сливаме празниците, но правителството може да обяви еднократно почивен ден

Няма да сливаме празниците, но правителството може да обяви еднократно почивен ден
Източник: Инфообзор
A A+ A++ A

Правителството няма да има право да размества почивни дни през годината, но запазва правото си да обявява еднократно като неприсъствени дни за оказване на почит, за честване на професии и оказване на признателност. Тази формулировка, предложена от ГЕРБ, беше добавена към промените в Кодекса на труда, свързани с почивните дни. Те бяха одобрени на второ четене в социалната комисия в парламента, съобщава "Дарик".

Новият вариант на промените в Кодекса на труда предвижда почивен ден в понеделник, ако официален празник се пада в събота или неделя, а ако празниците са в двата дни, почивката продължава и във вторник. Министерският съвет вече няма да може да размества почивни дни, но ще има право да обявява някои дни за неприсъствени. "Министерският съвет може да обявява еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност", формулира поправката Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Предложената корекция премахва сливането и отработването, но намалява работните дни през годината средно с три, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Той изчисли до какви годишни загуби ще доведе така предложеният законопроект. "Това означава малко над 1 млрд. по-малко брутен вътрешен продукт. Това означава в порядъка на 400 млн. лева по-малко приходи в бюджета и от порядъка на около 115 лева по-малко възнаграждение на човек. Искам да си дадете сметка като подарявате три почивни дни повече на избирателите, да им кажете, че ще спечелят със 115 лева по-малко и ще получат с 400 млн. по-малко услуги от бюджета", поясни той. Окончателното гласуване на промените в Кодекса на труда предстои.


#Кодекса на труда #ГЕРБ #Светлана Ангелова #АИКБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино