Бойко Борисов: Вече 140 афганистанци са изведени от България

Бойко Борисов: Вече 140 афганистанци са изведени от България
Нова телевизия
A A+ A++ A

„Вече 140 афганистански граждани по нормалния демократичен, законен път са изведени от България”, заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.  

„В момента имаме 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните. Така че, на базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България”, каза още Борисов.  

Премиерът в оставка коментира и позицията на България относно преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Преди дни в няколко световни агенции се появи съобщение, че австрийският външен министър Себастиан Курц е поискал замразяване на преговорите за присъединяване на Анкара към ЕС и дори уточнил, че на това мнение са и България и Холандия

„Австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна”, заяви днес Бойко Борисов.

„България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция”, каза още той.

„Споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяването на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони”, коментира Борисов. 

 
 

#България #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници