Янакиева: Никого не соча с пръст, говоря с факти!

Янакиева: Никого не соча с пръст, говоря с факти!
Община Перник е направила необходимото, за да получи полагащите й се средства, каза Янакиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Не соча никого с пръст, а говоря с факти, заяви кметът на Перник Росица Янакиева в отговор на обвиненията на финансовия министър Симеон Дянков, че сочи властта с пръст, а нищо не предприема, за да поиска от държавата нужните на общината средства.

Община Перник е направила необходимото, за да получи полагащите й се средства, каза Янакиева в сряда, цитирана от БГНЕС.

Янакиева изтъкна, че още на 31 май по куриер е изпратено писмо до Министерството на финансите, а обратна разписка от 1 юни потвърждава, че писмото е получено в министерството.

„Община Перник влага всичките си усилия да помогне на гражданите след земетресението и затова не смятам да участвам в дребни заяждания. Не е коректно обаче да се правят опити да се заблуждават хората, че общината не си е свършила работата“, категорична беше Янакиева.

След като кметът на Перник с официално писмо поиска да бъдат преведени 150 000 лева, които са дължими от държавата на общината, в сряда Янакиева потвърди, че е изпратена изравнителна държавна субсидия към общината в размер на 200 хиляди лева.

Средствата ще бъдат налични за разплащане в четвъртък сутринта. Парите ще се използват за разплащане с фирмите, които ремонтират общинските сгради.

„Поискали сме да ни бъде оказано съдействие – максимално бързо да получим процента от концесионните такси за добив на материали на територията на Перник, които обикновено се получават през месец май“, добави градоначалникът.

Общо 6727 са молбите, постъпили от граждани за нанесени щети върху частния жилищен фонд, а молбите за временно настаняване до този момент са 140.

През днешния ден към Община Перник работят 20 екипа от лицензирани конструктори и оценители, които до утре трябва да изпратят своите становища в Междуведомствената комисия, посочи още кметът.

Росица Янакиева обяви, че в сряда в Перник са пристигнали двама инженери от Белград, които ще окажат безвъзмездна помощ при огледите и оценките на най-тежко пострадалите сгради.

По-рано през деня финансовият министър Симеон Дянков заяви, че кабинетът е платил авансово 200 000 лева на Община Перник.

„Вчера се свързах с кметицата, защото тя вече няколко дни е говорила, че държавата трябва авансово да й плати пари, но самата тя не е спазила процедурата, нищо не е пратила в Министерство на финансите“, посочи той.

„През вчерашния ден на кметицата е напомнено, че ако прати едно писмо, веднага авансово ще бъдат преведени необходимите пари. Писмото е пристигнало тази сутрин – за 150 000 лева. Вече авансово сме превели 200 000 лева“, уточни Дянков.

Според него кметът на Перник няма абсолютно никакви причини да посочва с пръст към властта, а трябва внимателно да действа и да следва законите.

#Росица Янакиева #кмет #Симеон Дянков #финансов министър #Перник #Белград #медии #Министерство на финансите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"