Трети ден продължава алтернативното движение на автомобили в Париж

Трети ден продължава алтернативното движение на автомобили в Париж
Източник: Fakti.bg
A A+ A++ A

Градската управа на Париж наложи алтернативно движение на колите заради силното замърсяване на въздуха. За първи път мярката продължи три последователни дни, считано от вторник. В дните без коли обаче, парижкото метро беше безплатно. За сериозността на положението говори и фактът, че забраната за автомобили се въвежда едва за четвърти път за последните 20 години, предаде БНТ.

Безпрецедентно за последните 10 години мръсен въздух в Париж наложи движение на колите според номерата им - един ден четните, следващия нечетните. За първи път мярката е в сила над два последователни дни, не само в столицата, но и в 22 общини в областта. В сряда, общественият транспорт беше безплатен. Не всички шофьори се подчиниха на наредбата на кмета Ан Идалго.

Данните за замърсяването в Париж са доста сериозни. На първи декември беше отчетен рекорд от 146 микрограма на кубически метър. Зимният пик на емисиите на вредни частици е свързан най-вече с отопляването с дърва и с пътния трафик, както и с благоприятните метеорологични условия. Очаква се подобряване на ситуацията с идването на вятър от югозапад. Френските власти вземат решение за алтернативно движение едва за четвърти път през последните 20 години.

#Париж #коли #въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници