МВР преполови парите за подслушване, а почти не подслушва

МВР преполови парите за подслушване, а почти не подслушва
Информацията за доста бързо „топящия“ се бюджет за подслушване и следене в МВР се обявява на фона на рязкото намаляване на използването на специални разузнавателни средства (СРС). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на вътрешните работи е успяло да похарчи до края на март близо половината си средства, предвидени за подслушване, следене и други оперативни действия през цялата 2012 г.

Това става ясно от отчетния доклад за разходите на силовото ведомство за първото тримесечие от годината, предаде „Медиапул“.

В Закона за държавния бюджет за т.г. бяха предвидени общо 19 622 100 лева по т.нар. програма „Оперативно-техническо осигуряване“ на министерството, които впоследствие претърпяха корекция от близо 100 000 лв., за да стигнат до 19 716 100 лева. От тях вече са изразходвани общо 8 020 430 лева.

Информацията за доста бързо „топящия“ се бюджет за подслушване и следене в МВР се обявява на фона на рязкото намаляване на използването на специални разузнавателни средства (СРС), което бе отчетено преди няколко месеца от прокуратурата и съда за миналата година.

Статистиката на най-натоварения с контрола на СРС-та съд в България например – Софийски градски съд, показва, че използването им е било разрешено в 6008 случая през 2011 г. – с около 200 по-малко от предходните 12 месеца. От всички тях при едва 800 е имало открити веществени доказателства.

От Софийската градска прокуратура пък обявиха, че през 2011 г. са използвани с 2059 по-малко СРС-та от 2010 г.

Тенденцията за намаляване на подслушванията, проследяването на заподозрени и маркирането на пари по разследвания за корупция, които се искат и разрешават от магистратите, не кореспондира с данните за преждевременно намалелите средства на специализираната дирекция „Оперативно-технически операции“ (СД „ОТО“), която единствена отговаря за тези действия в МВР.

Двете възможни обяснения са, че или ръководството на СД „ОТО“ е преценило предварително да пристъпи към изразходването на всичките си пари за капиталови разходи и да покрие по-голямата част от текущата си издръжка, или просто СРС-тата, които не минават през контрола на съдебната система, се използват с пълна сила, коментира „Медиапул“.

От близо 20-те милиона, планирани за обезпечаване на дейността на СД „ОТО“, за заплати трябва да се похарчат 18 049 800, за текуща издръжка – 1 360 400, а за капиталови разходи – 211 900 лева. Във ведомствения отчет за първото тримесечие от годината обаче няма данни кое от тези три пера е предизвикало извънредното харчене на над 8 милиона от целия бюджет на дирекцията само до края на март.

Подробно обаче са описани всички планирани харчове за издръжката й, които трябва да се извършат през 2012 г. Сред тях попадат 232 000 лева за бензин и масла за служебните коли, 181 000 за сметките за ток, 160 000 за издръжка на ведомствените столове и бюфети, 123 000 за осигуряването на безплатна храна за кадрите на СД „ОТО“, които работят във вредна за здравето им среда, 45 000 за резервни части и консумативи за автомобилите на дирекцията, 26 000 за ремонтите на возилата, 10 000 за парно, 9000 за вода, 5000 за гранулирана храна на служебни кучета и 19 000 лева за други разходи.

В частта „капиталови разходи“ през тази година СД „ОТО“ е предвидила да използва 164 000 лева за придобиване на специализирано и гаражно оборудване, както и за копирни машини, 30 000 за купуване на нови компютри, принтери, скенери и UPS, 9900 за офис обзавеждане и 6000 лева за „леки автомобили“.

Любопитното тук е, че дори цените на популярните за полицията в миналото модели на ВАЗ са за над 7000 лева на ново.

Едно от възможните логични обяснения за абсурдно малкото средства, предвидени за нови коли на СД „ОТО“, е, че МВР отдавна намери начин да задоволява нуждите си от нови автомобили, използвайки дарения от собствената си фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги“ (БМВ), коментира още изданието.

Според „Медиапул“, заобикаляйки Закона за обществените поръчки, по този начин ведомството се сдоби с 236 нови патрулки през миналата година.

#Закона за обществените поръчки #БМВ #Софийската градска прокуратура #Софийски градски съд #България #СРС #МВР #Министерството на вътрешните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай