Кой е новият премиер на Франция?

Кой е новият премиер на Франция?
clubz.bg
A A+ A++ A

Френският президент назначи за нов премиер досегашния вътрешен министър Бернар Казньов, съобщават световните агенции, пише Нова телевизия.

Той ще заеме поста на мястото на Манюел Влас, който подаде оставка, за да се включи в надпреварата за президентските избори догодина.

Оланд натовари 53-годишния социалист Казньов с формирането на нов кабинет, но не се очакват големи промени в досегашното правителство, отбелязва Ройтерс.

Казньов влезе в кабинета на Валс като министър по европейските въпроси през 2012 г., по-късно стана финансов министър, а през 2014 г. - министър на вътрешните работи. Той успя да се справи с реакцията на смъртоносните атентати, извършени от джихадисти в страната през миналата и тази година, отбелязва Франспрес.

"Казньов е силна личност, с опит в държавните дела", заявява източник от обкръжението на Оланд. Валс подаде оставка като премиер на Франция, за да се включи в борбата за номинацията на управляващата социалистическа партия за президентските избори в страната. Първият тур на вота е насрочен за месец април, а евентуалният балотаж - за май.

Оланд, чиято популярност от месеци е на рекордно ниско ниво – до 9%, обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат. За фаворит в изборната надпревара обаче се спряга консервативният бивш премиер Франсоа Фийон. Според социолозите той ще спечели с малка преднина пред лидерката на крайната десница – националистите на популистката Мари льо Пен, а едва трети нареждат социалиста Манюел Валс.

Президентските избори във Франция са догодина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници