Соботка: Загубата на Хофер е добра новина за отношенията между Прага и Виена

Соботка: Загубата на Хофер е добра новина за отношенията между Прага и Виена
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Победата на Александър Ван дер Белен на президентските избори в Австрия е добра новина за отношенията между Виена и Прага, за отношенията в Централна Европа и за функционирането на Европейския съюз, заяви в понеделник чешкият министър-председател Бохуслав Соботка, пише вестник Prague Daily Monitor, цитиран от Фокус. 

„Беше избран президент с ясна проевропейска ориентация. Ако националистите и популистите от типа, който можем да видим в Австрия, бяха повече и се представяха по-успешно, това щеше да причини много проблеми в междусъседските отношения и в практическото функциониране на ЕС“, подчерта Соботка. 

Той също така изрази съжаление, че италианският министър-председател Матео Ренци е подал оставка, но обясни, че референдумът в Италия е бил по-скоро вътрешнополитически. „Това не е въпрос, който засяга целия ЕС. Не трябва да го превръщаме във въпрос за целия ЕС“, уточни чешкият премиер. Той отхвърли възможността да се задава нова европейска криза и предупреди, че не бива да се всява паника. 

#Александър ван дер Белен #Бохуслав Соботка #Норберт Хофер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници