Новият президент на Австрия е Александър Ван дер Белен

Новият президент на Австрия е Александър Ван дер Белен
Нова телевизия
A A+ A++ A

Ван дер Белен печели 53.6% срещу 46.4% за кандидата на „Партия на свободата“ Норберт Хофер. Това сочат прогнозните резултати на австрийската телевизия, предадоха AFP и Ройтерс.

Крайнодесните в Австрия признаха загубата си, след като прогнозните резултати показват, че техният кандидат е победен от подкрепения от Зелените независим кандидат, пише Нова телевизия. 

„Искам да използвам тази възможност да поздравя г-н Ван дер Белен“, каза главният стратег на „Партия на свободата“ Херберт Кикл пред австрийски медии. Крайнодесният кандидат Норберт Хофер загуби изборите за президент на Австрия, предаде и BBC. Във „Фейсбук“ той описва себе си като „безкрайно тъжен“ и поздрави Александър Ван дер Белен, бивш лидер на „Зелените“, с победата. „Поздравявам Александър Ван дер Белен с успеха му и призовавам всички австрийци да са единни и да работят заедно“, пише той. 

Тези избори са разглеждани като сигнал за представянето на популистките кандидати на предстоящите избори в ЕС, макар постът да е церемониален, коментира "Фокус". Резултатите със сигурност ще бъде приветствани от партиите на статуквото и властите в ЕС.

Догодина в Германия, Франция и Холандия ще се проведат избори, преди които анти-мейнстрийм и анти-имигрантски партии печелят популярност. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници