Удивително: Околосветска обиколка със самолет със слънчева енергия

Удивително: Околосветска обиколка със самолет със слънчева енергия
Нова телевизия
A A+ A++ A

Околосветска обиколка със самолет със слънчева енергия. Двама швейцарци удивиха планетата и направиха това реалност със своя самолет „Solar Impulse 2”. За историята на полета и за бъдещето на соларните технологии – ексклузивно интервю на Деси Банова с един от пилотите, съобщава Нова телевизия. 

Андре Боршберг и Бертран Пикард навъртяха над 500 летателни часа. Преминаха над 4 континента, 3 морета и 2 океана. Доказаха на целия свят, че самолетите могат да летят със слънчева енергия, не само с керосин.

"Беше истинска магия да съм на борда за няколко дни и няколко нощи, когато прекосявах Атлантическия океан от Ню Йорк към Испания. Три дни и три нощи. Направо като научна фантастика. Гледах слънцето, гледах вляво и вдясно към двата двигателя без гориво и без шум и си мислех: „Аз съм в бъдещето!”. Но не, това е реалността! Точно това постигнахме благодарение на технологиите! Това е магия", споделя Бертран Пикард. 

За да се случи магията обаче, иноваторите-революционери прекарват цяло десетилетие зад чертожната дъска и работилниците. Създават летателен апарат, захранван от
17 хиляди соларни клетки, разположени по дългото 72 метра крило. Въпреки размерите си, конструкцията на машината е изработена от карбон и тежи около 2 тона – едва 1 процент от теглото на „Airbus A380”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници