Оповестиха имената на номинираните за най-добър треньор на 2016 г.

Оповестиха имената на номинираните за най-добър треньор на 2016 г.
БТВ
A A+ A++ A

Международната футболна федерация (ФИФА) обяви имената на тримата номинирани, които ще се състезават за наградата "Най-добър треньор" през изминалата година. Това са наставникът на английския шампион "Лестър" Клаудио Раниери, треньорът на португалския национален отбор Фернандо Сантос и мениджърът на "Реал" Мадрид Зинедин Зидан.

Триото се пребори за място в краткия списък в конкуренцията на 7 други мениджъра, измежду които личаха имената на Луис Енрике, Крис Колмън и Дидие Дешан.

2111240159.jpg
Снимка: Facebook/Getty Images

Италианецът Раниери си осигури място измежду най-добрите след впечатляващото представяне на "Лестър" във Висшата лига на Англия. "Лисиците" станаха първият тим в историята на английското първенство, който преди началото на сезона е считан за абсолютен фаворит за изпадане, но в последствие печели титлата.

За италианския специалист това бе първа шампионатна титла на най-високо ниво в близо 30-годишната му кариера като футболен мениджър. Впечатляващият начин, по-който "Лестър" стана шампион, а именно с разлика от 10 точки пред втория "Арсенал", гарантира на Раниери място сред най-добрите трима.

2111240158.jpg
Снимка: Facebook/Getty Images

Друг също толкова невероятен шампион пък блесна на европейското първенство във Франция, където Фернандо Сантос изведе Португалия до първата в своята история европейска титла. 

Въпреки трудностите в груповата фаза, а след това и контузията на звездата Кристиано Роналдо на финала, иберийците сътвориха една от най-големите изненади в съвременната история на футбола, а с най-голяма заслуга за това бе именно Сантос.

2111240163.jpg
Снимка: Getty Images

Легендарният Зинедин Зидан пък завоюва мястото си сред най-добрите наставници за 2016 г., след като успя да спечели Шампионската лига с "Реал" Мадрид. Французинът застана начело на кралския клуб през януари, веднага след уволнението на Рафаел Бенитес. Това обаче не му попречи да вдигне титлата в "турнира на богатите" още през май, побеждавайки на финала градския съперник "Атлетико" Мадрид след изпълнение на дузпи.

Победителят ще бъде обявен на специална церемония в Цюрих на 9-ти януари, а право на глас имат капитаните и треньорите на националните тимове, както и избрани представители на медийното общество. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници