БАН и Софийски университет получават допълнително финансиране

БАН и Софийски университет получават допълнително финансиране
Vesti.bg
A A+ A++ A

Депутатите приеха окончателно на второ четене Бюджет 2017, което приключи с огромен скандал, свързан с предложените допълнителни средства за БАН - 10 млн. лв. и за Софийски университет - 500 хил. лв., пише БГНЕС.

Първо бяха гласувани да им се дадат, но после с процедурни хватки, основно от ПГ на ГЕРБ - отхвърлени.

Управляващата партия ГЕРБ осъществи атентат срещу българската наука, заяви на брифинг депутатът от БСП лява България проф. Румен Гечев. Те осъществиха и атентат срещу българската демокрация- два пъти ключовата бюджетна комисия гласува „за“ тези 10 млн. лв. за БАН и 500 хил. лв. за СУ. И обясни, че два пъти в пленарна зала от ГЕРБ не се съобразяват с решенията на комисията. Според него , използвайки мръсни трикове, те се опитват да бламират решението на парламента и да блокират допълнителното финансиране на БАН и СУ. Проф. Гечев се зарече, че със своите колеги от ПГ обмислят да сезират Конституционния съд за нарушаване на конституцията и на правилника на НС.

Журналисти се обърнаха директно на брифинг в НС към председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова с въпроса: защо направихте този процедурен цирк, за да не дадете допълнителните пари на БАН и Софийски университет, а тя отговори - „това, че ни обвиняват, че сме направили пуч срещу българската наука, категорично отказваме да го приемем”. Менда Стоянова се впусна в обяснения : Защо се наложи да се прегласува чл. 12. Защото чл. 16, който касаеше парите за наука, в случая - за БАН и половин милион - за Софийския университет, беше приет в зала с гласовете на голяма част от парламентарните групи – 80 гласа. Впоследствие, когато този текст се прие, при положение, че беше приет чл. 1, където са приходите и всички консолидирани разходи, трябваше да направим промяна и да отразим, това, което беше отразено в чл. 16. Когато прегласувахме това предложение в зала се оказа, че тези партии, които го бяха предложили и приели, бяха забравили да останат до края на работния си ден на работните си места, каза тя.

От приетия Бюджет 2017 стана ясно и друго - от дълго време оспорваната годишна субсидия за един получен действителен глас, съгласно закона за политически партии, остава в размер на 11 лева.

Народният представител от АБВ Мариана Тодорова представи и аргументира предложението на парламентарната си група за допълнително субсидиране на общините за въвеждане поетапно безплатни детски ясли в страната. Според нея това би имало сериозен демографски ефект върху страната. Депутатите я подкрепиха и гласуваха първоначално „за”, но след призив за прегласуване от страна на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, повечето гласове бяха „против” и предложението бе отхвърлено.

Парламентът гласува днес също и бюджета на Национална служба за охрана за 2017 г. – за дейността на НСО през 2017 година ще бъдат отделени 36 960 000 лв. от държавния бюджет.

Депутатите приеха и бюджета на МО за следващата година. Приходите, помощите и даренията са 44 000 хил. лв., разходите - 1 080 267 хил. лв. Бе отхвърлено предложението бюджетът на „Военна информация“ да бъде увеличен с 4, 298 млн. лв. , както и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ - за увеличаване на приходите на МО. Защитавайки предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че е факт закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията.

Бе приет и бюджетът на МВР за 2017 г. Приходите, помощите и даренията на вътрешното министерство са 170 378 хил. лв. , а разходите - 1 233 600 хил. лв. Народните представители отхвърлиха предложението да се намали бюджета на Държавна агенция „Технически операции“ с 4, 298 млн. лв. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници