Добрев: „Атомстройспорт“ строи 7-и блок в Козлодуй заради реактора от Белене

Добрев: „Атомстройспорт“ строи 7-и блок в Козлодуй заради реактора от Белене
За неядрената част може да имаме друг изпълнител – стратегически инвеститор, друг партньор, подчерта Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Почти готовият реактор, предназначен за АЕЦ „Белене“, ще бъде инсталиран в седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, което налага строителството на новия ядрен остров да бъде по технологии и експертиза на руската компания „Атомстройспорт“, заяви икономическият министър Делян Добрев.

„Атомстройескпорт“ и „Росатом“ са тези, които могат да построят седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. За неядрената част може да имаме друг изпълнител – стратегически инвеститор, друг партньор“, подчерта Делян Добрев, цитиран от БГНЕС, след среща с браншовите организации на КТ „Подкрепа“.

Има договорено намаление на цената на доставяния природен газ от руската страна от 1 април 2012 г. с 11,1%, като условието да бъде реализирано това е България да вземе окончателно инвестиционно решение за „Южен поток“ до 15 ноември 2012 г., припомни още енергийният министър.

По думите на Делян Добрев за тази цел трябва да се подпише допълнително споразумение, защото се оказало, че в акционерното споразумение има редица въпроси, които не са уточнени между акционерите от „Южен поток“.

„Ако това стане, ще получим отстъпката от 1 април без значение дали споразумението ще се подпише тази, другата седмица или след един месец“, коментира той.

Общата отстъпка е между 115 и 120 млн. долара и в момента, в който тя стане факт, тези допълнителни споразумения ще бъдат представени на енергийния регулатор.

„Тогава ДКЕВР ще прецени дали ще промени цените у нас за бъдещ период от време като извънреден приход или със задна дата“, уточни Дилян Добрев.

#ДКЕВР #„Южен поток“ #реактор #КТ „Подкрепа“ #„Росатом“ #Делян Добрев #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници