Петър Москов: Реформаторският блок може да реализира мандат

Петър Москов: Реформаторският блок може да реализира мандат
БГНЕС
A A+ A++ A

Не мисля, че РБ има електоралната тежест или организационното състояние, за да може да търси реализация на мандат. За това трябва степен на доверие и мнозинство. Това мнение изрази министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, пише БГНЕС.

Запитан дали би приел да стане служебен министър, Москов заяви, че не знае защо този въпрос му се задава „в течение на 48 часа”. „Нито съм мислил, нито мисля, че има основание да мисля за това нещо. Всяко едно усилие, за да може пред държавата да има обозрим хоризонт, стабилност и този парламент да може да продължи да работи, трябва да бъде извършено. Няма мнозинство, което да направи това нещо така, че истинските въпроси са – има ли мнозинство, каква програма ще изпълнява то и с какъв времеви хоризонт ще бъде. Това са въпросите, на които трябва да има отговор. Не виждам възможността този парламент да излъчи този отговор”, категоричен бе Москов.

Той коментира, че РБ все още не се е събирал на заседание. „Мисля, че има планирано събиране за петък. Но, не мисля, че РБ има електоралната тежест или организационното състояние, за да може да търси реализация на мандат. За това трябва степен на доверие и мнозинство”, подчерта Петър Москов, като уточни, че това е негово лично мнение по темата.

Запитан дали, според него действията на прокуратурата са политическа атака срещу него, Москов заяви, че никога за тези 2 години той не е коментирал с „отношение и епитети действията на някоя от съдебните власти”. „И сега ще се въздържа. Причината заради повдигнатото досъдебно производство срещу мен и д-р Персенски е свързано само и единствено с финансовите параметри на това дарение. И аз отново не разбирам и ще съдействам на тези органи за изясняване на всичко това как е възможно, ако ваксината, която ние сме дарили, българското предприятие трябваше да я продаде, щяхме 373 000 лв.”, посочи още Петър Москов.

От друга страна той коментира, че през последните два месеца са отменени два медицински стандарти, които действат от 2010 г. „Идеята, че това са някакви творения на този екип, не е така. Смисълът на идентификатора е първо пациентът да бъде овластен, второ да има ясни механизми, по които фалшиви хоспитализации в болниците да бъдат намалени и да има възможността всяко едно следващо нещо в електронното здравеопазване, електронна рецепта и направление, да могат да се реализират”, заяви здравният министър в оставка.

Според Москов именно в това се изразява идеята на идентификатора и, ако той е претърпял крах, значи е претърпяла крах и идеята за контрол на пациентите за това, което се случва, за финансова дисциплина в болниците и за възможността за електронно здравеопазване. „Не мисля, че това може и трябва да претърпи крах в очите, на който и да е смислен човек. От гледна точка на финансовите параметри, първите 15 дни на този месец са много показателни-заявените разходи на болниците са с 15 млн. лв. по-малко, отколкото за първите 15 дни на октомври и ноември 2015 г. Ако не искаме това, смислените работещи болници да работят, нека да говорим за крах и всеки да се противопоставя”, призова още Москов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници