Университет в Женева прекрати договора си с Барозу заради "Долдман сакс"

Университет в Женева прекрати договора си с Барозу заради "Долдман сакс"
Източник: Капитал
A A+ A++ A

 

Университетът в Женева прекрати договора си и бившия председател на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу. Като вероятна причина за прекратяването на взаимоотношенията се посочва работата му за банка „Голдман сакс“, която той започна след оттеглянето си от европейския пост, предаде БГНЕС.

„Умножаване на кризите в ЕС – последствия и перспективи“, това беше темата на последния семинар, който Барозу организира в университета през май, тъй като неговият мандат не беше удължен, посочва френският в. „Монд“.

През последните две години бившият председател на ЕК беше сред най-известните професори учебното заведение, посочва още изданието. По думите на Рене Чулок, директор на Института за международни изследвания към Женевския университет, услугите на португалеца вече не са необходими.

Барозу, който беше начело на ЕК от 2004 г. до 2014 г., започна работа в „Голдман сакс“ 18 месеца след напускането на европейската си длъжност. Това предизвика съмнения за нарушаване на етичните норми на съюза, тъй като банката бе обвинявана от мнозина в Брюксел за ролята си във финансовата криза от 2008 г.

В края на миналата година етичната комисия на ЕС излезе с решение, че Барозу не е влязъл в нарушение, поемайки поста. „На базата на предоставената информация... няма достатъчни основания да се установи нарушаване на дълга за честност и дискретност“ в работата на Барозу за „Голдман сакс“, заявиха от комисията.

Въпреки това обаче португалецът „не е показал внимателната преценка, която може да се очаква от някой, който е бил на високия пост, заеман от него в продължение на толкова много години“, се казва в съобщението на европейските власти. 

#Голдман Сакс #Женева #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници