Западни държави призовават за нови санкции срещу Русия

Западни държави призовават за нови санкции срещу Русия
http://flashnews.bg/
A A+ A++ A

Западни държави призовават за нови санкции срещу Русия, след като в Алепо бяха освободени 80 000 мирни сирийци, заяви говорителят на руското министерство на отбраната ген. Игор Конашенков.

Той напомни, че последните дни сирийската армия е освободила половината от източната част на Алепо, където живеят тези 80 000 души, пише БГНЕС.

„Сега стана ясно, че освобождаването на 80-хилядите жители, които са били заложници на терористите, изобщо не е влизало в плановете на британското и френското външно министерство, на Държавния департамент и на Бундестага. Стигна се дори до призиви за въвеждане на нови санкции“, каза Конашенков.

По думите му за пръв път от много време освободените жители получиха вода, храна и медицинска помощ в разгърнатите хуманитарни центрове. „Дълги години тези сирийци служеха като „жив щит“ в Алепо за терористите от всякакви разновидности. Именно тях защитаваха всички западни политици“, поясни говорителят.

Междувременно Центърът за помирение на враждуващите сили в Сирия уточни, че броят на освободени в Алепо сирийци е достигнал 90 000, те са обитавали 310 000 жилищни помещения. Центърът съобщи още, че над 500 терористи са сложили оръжие или да напуснали Алепо.

Сирийската офанзива в Алепо разтревожи Запада, а ООН се опасява, че боевете ще накарат 16 000 жители да избягат от тях. Съответно Франция призова за спешно да се свика Съвета за сигурност на ООН.

„Над 16 000 души са разселени, много от тях при опасни обстоятелства“, констатира Стивън О'Брайън, ръководител на службата за хуманитарна помощ на ООН. По думите му положението в Алепо е „тревожно и плашещо“. Според него бягащите от боевете в Алепо са много повече, те не са имали друг избор в условията на продължаващите боеве. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници