Ангела Меркел: Приемаме руските кибератаки като част от ежедневието

Ангела Меркел: Приемаме руските кибератаки като част от ежедневието
http://nypost.com/
A A+ A++ A

Кибератаките, идващи от Русия, в момента са толкова чести, че Германия трябва да се научи да се справя с тях като част от ежедневието. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, пише БГНЕС.

Изказването й идва дни, след като страната стана обект на една от най-големите кибератаки в историята си. Близо 1 млн. абонати на „Дойче Телеком“ бяха без интернет от неделя, като според ръководителя на службата за онлайн сигурност определи случилото се като „хакерска атака“.

В днешното си изказване канцлерът не каза кой стои зад нападението, но добави, че „подобни кибератаки, или хибридни конфликти както са известни в руската доктрина, сега са част от ежедневието и ние трябва да се научим да се справяме с тях“.

По думите й хората трябва да бъдат информирани за заплахите, които крият подобни нападения и как да живеят с тях.

По-рано тази година Меркел заяви, че атаки, дирижирани от Русия „могат да изиграят роля“ в кампанията преди изборите следващата година.

Русия беше обвинена за няколко големи хакерски операции. Миналия месец Вашингтон също официално обвини Москва, че опитва да се намеси в президентската надпревара чрез онлайн атаки срещу американски политически институции.

Атаката срещу „Дойче телеком“ е поредната такава в Германия. През септември няколко политически партии получиха фалшиви имейли с клеймо от НАТО, които обаче съдържаха зловреден софтуер. Тези писма засегнаха редица партийни структури, сред които и регионални мрежи на Християндемократическия съюз и федерални офиси на партията „Левите“.

През 2015 г. Бундестагът също стана жертва на кибератаки, за които службите за сигурност по-късно обвиниха Русия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници