Ксавие Бетел: Ако преговорите с Великобритания не завършат до две години, Лондон няма да получи споразумение с ЕС

Ксавие Бетел: Ако преговорите с Великобритания не завършат до две години, Лондон няма да получи споразумение с ЕС
OFFNews.bg
A A+ A++ A

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заяви, че Великобритания не може „да си запази тортата и да я изяде“ сама, изключвайки споразумение с ЕС, ако преговорите не завършат в рамките на две години.

В интервю за агенция „Франс прес“ министър-председателят посочи, че Лондон не може да си избира какво да вземе при раздялата с Брюксел, информира БГНЕС.

„Искат да запазят цялата торта за себе си, да я изядат и да получат усмивка от пекаря, но не и другите неща“, каза Бетел, допълвайки, че „има европейски ценности, които не могат да бъдат разделяни“.

Коментарът на дясноцентристкия Бетел идват на фона на засилващи се предупреждения от страна на други европейски лидери, че Великобритания не може да очаква да запази достъпа си до единния пазар, докато в същото време ограничава имиграцията на европейски граждани.

Интервюто на Бетел е само ден, след като фотографи заснеха документ, носен в ръка от британски депутат, излизащ от преговори в службата по въпросите на Брекзит. От документа става ясно, че Великобритания се цели именно към това да запази всички облаги на членството си в ЕС.

Текстът обаче посочва в също, че Лондон няма да може да запази достъпа си до единния пазар и ще се опита да ограничи преговорите до две години, без да прави опити да удължи временното споразумение, ограничаващо ефекта от напускането.

В интервюто си Бетел посочи също, че за Великобритания няма да се правят изключения или „хибридни“ уговорки.

„Какво означава временно (споразумение – бел. ред.)? Че ще създадем някакъв хибриден статус? Или си член, или не си член на Европейския съюз“, категоричен беше той.

“Няма да създаваме статус „мъничко член“ или „не съвсем член“, допълни той.

Според Бетел решението на британския народ на референдума за излизането от ЕС не е полезно нито за Великобритания, нито за ЕС в дългосрочен план.

“Това са бакалски сметки – това не е добро за Европа, загуба е, особено когато погледнете последните данни за Великобритания, загуба е и за Европейския съюз“, каза той.

Люксембургският премиер заяви също, че политическите събития от последната година като Брекзит, победата на Доналд Тръмп на изборите в САЩ и популярността на френската крайнодясна лидерка Марин Льо Пен са предупреждение за Европа.

Според 43-годишния Бетел, който е и първият европейски лидер, встъпил в хомосексуален брак, Брекзит е „първата стъпка в раздора“, допълвайки, че това трябва да е знак за всички. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници