Втора джамия в София иска заместник главният мюфтия

Втора джамия в София иска заместник главният мюфтия
В София няма друга сграда, която да може да побере над 1000 души, колкото се събират във и около джамията по време на молитва. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Проблемът с пукнатината в купола на единствената джамия в София „Баня Башъ“ само доказва нуждата от втори храм, в който мюсюлманите да се молят, заяви заместник главният мюфтия Мурат Пингов.

Столична община е назначила експертиза, която да установи дали има конструктивни проблеми в сградата, която е паметник на културата, но поради липса на друга джамия засега тази не може да бъде затворена за ремонт.

В София няма друга сграда, която да може да побере над 1000 души, колкото се събират във и около джамията по време на молитва.

„Няма къде другаде да отидем и да има някакви конструктивни проблеми, трябва да търсим друго помещение, но както се казва, Аллах да пази. Пукнатината, която се вижда, беше в един малък стадий още по времето на копаенето на тунела на метрото. След земетресението тя значително се отвори“, заяви Пингов в интервю за Дарик радио във вторник.

„Последният ремонт, ако не ме лъже паметта, е през 1976 г. Средства за такъв уникален архитектурен паметник винаги ще се намерят. Сложността на проблема е, че в момента са се ангажирали няколко институции. Софийска община изпрати експерти да бъде проверено, да се установят конструктивните проблеми на сградата. Ние бяхме започнали работа по смяна на покривния материал на купола. Тъкмо да получим разрешение и се оказва, че това наше искане стана като един козметичен проблем, който остана на втора линия“, каза още той.

Зам. главният мюфтия допълни, че проектът за културен ислямски център в столичния квартал „Малинова долина“ е отпреди 7 години.

Планирано е било в комплекса да има и джамия, заради появилото се обаче обществено недоволство проектът е променен.

Главно мюфтийство обмисля и други варианти за укрепването на единствения действащ мюсюлмански храм – изграждането на междинно скеле под купола, което да предпазва молещите се от падащи предмети.

#Малинова долина #Столична община #„Баня Башъ“ #джамия #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино