Росен Плевнелиев ще връчи трети мандат на тези, които ще съставят кабинет

Росен Плевнелиев ще връчи трети мандат на тези, които ще съставят кабинет
БГНЕС
A A+ A++ A

КСНС беше един пореден опит да потърсим общо решение след оставката на Борисов. Днес държавата се намира в сложна ситуацията, от която трябва да намерим най-добрия изход за народа.

С тези уводни думи президентът Росен Плевнелиев започна изказването си след края на Консултативния съвет по национална сигурност, пише БГНЕС.

След КСНС аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата, заяви Плевнелиев.

Настоящото НС е в състояние да продължи усилията си по ключовите реформи, които своят и на дневен ред за българското общество. Не трябва да забравяме и че проведения с президентските избори беше проведен референдум, който показа, че хората искат промяна. За такава реформа обаче е необходимо време. В никакъв случай не на инат предстоят сериозни промени в изборното законодателство, има огромна опасност ако се бърза и се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност, каза президентът.

Не вярвам в прибързаните решения. Днес е моментът да бъдем разумни. Народът очаква това, защото може да се окажем в много по-тежка политическа ситуация, продължи президентът.

Според Росен Плевнелиев днешното Народно събрание е най-представителното. Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в името на гражданите, заяви той.

Плевнелиев изрази надежда предстоящото председателство на ЕС да не бъде пропиляно.

На днешните консултации бяха застъпени две посоки на мнения, според Плевнелиев – незабавни избори от една страна, и от друга, че НС е в състояние да излъчи правителство.

Да, има принципно съгласие в края на март, началото на април да бъде насрочена дата за предсрочни избори. Но нарочването на избори е изключително правомощие на новия държавен глава, каза още Росен Плевнелиев. Тъй като Румен Радев не бе днес с нас фиксирането на дата за избори не е възможно.

При тази ситуация аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите и въпреки заявката на първата и втората политически сили (ГЕРБ и БСП вече заявиха, че ще върнат мандата - бел. ред.) за връчване на мандата. Аз вярвам, че е възможно да бъде реализиран третия мандат, заяви Плевнелиев.

Ще взема своето решение на кого да връча третия мандат за съставяне на правителство. Със сигурност ще бъде на тези, които гарантират, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, каза още държавният глава. Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли, допълнителни консултации - на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство, повтори той.

Най-вероятно в петък ще бъде връчен мандата на ГЕРБ, посочи Плевнелиев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници