Австрия обнадежди Македония за преговори за членство в ЕС

Австрия обнадежди Македония за преговори за членство в ЕС
http://flashnews.bg/
A A+ A++ A

Провеждането на свободни и честни избори, заедно с прилагането на приоритетните реформи, ще направи възможно връщането на Македония на пътя, който води към отваряне на преговорите за членство в ЕС. Това заяви днес външният министър на Австрия Себастиян Курц по време на посещението си в Македония, пише БГНЕС.

„Надявам се , че ще успеете да направите важни реформаторски стъпки преди всичко по линия на заздравяването на правовата държава и онова, което е необходимо в момента, а именно провеждане на честни и свободни избори. Ако това успее , то Македония ще се намира на добър път към ЕС и при всеки случай ще има отваряне на преговорния процес“, каза Курц след срещата си с македонския външен министър Никола Попоски.

Австрийският дипломат също така изрази подкрепа и за македонската евроинтеграция. В тази връзка той посочи, че по време на днешната му среща с Попоски Виена и Скопие са приели общ план за сътрудничество за 2017 г., който ще се отнася до интеграцията на Македония в ЕС и сътрудничеството по Берлинския процес.

Курц също така още веднъж благодари за дейността на Македония по затварянето на бежанския маршрут, което по думите му значително е намалило притока на мигранти към Австрия.

От своя страна Попоски също изрази признателност за оказаната от Виена подкрепа.

„Благодарни сме за подкрепата, която Австрия ни предоставя по пътя ни към ЕС... Австрия е силен и убедителен поддръжник на този път и се надяваме и работим интензивно, за да може за по-кратък период да започнем процеса на преговори с особен фокус върху основните глави 23 и 24 от преговорите“, каза македонският дипломат.

Отговаряйки на журналистически въпрос за вчерашното си присъствие на митинг на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, Курц посочи, че е присъствал там в качеството си на член на Европейската народна партия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници