Атанасова предлага втора здравна вноска за избор на лекар и екип

Атанасова предлага втора здравна вноска за избор на лекар и екип
„Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен“, заяви здравният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пациентите, които искат да бъдат лекувани от конкретен лекар или екип, да се осигуряват допълнително и в частен здравен фонд, който да се разплаща вместо тях за тази услуга.

Такава промяна в нормативната уредба смята да предложи здравният министър Десислава Атанасова.

Не е редно да се заплаща за избор на екип или на лекар в лечебните заведения, потвърди в интервю за БТА позицията си тя.

„Подкрепям изцяло мнението на националния омбудсман Константин Пенчев, който обяви избора на екип за незаконен, и се надявам, че Върховният административен съд ще се произнесе по този въпрос съвсем скоро“, каза още Атанасова.

По думите й не е оправдано това, което се случва сега – здравноосигурен гражданин да заплаща допълнително за избор на екип в болница, за да получи правото да бъде лекуван от желан от него лекар, а не от лекар, който самият той не познава.

„Може би първоначално ще пристъпим към отпадане на избора на екип за родилки и деца, а на по-късен етап и за всички пациенти“, посочи министърът на здравеопазването.

По повод заплащането на здравни вноски Десислава Атанасова припомни, че наскоро Министерският съвет прие предложения за промяна в Закона за здравното осигуряване, а също и в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които в най-скоро време ще бъдат гласувани в Народното събрание.

С тях се въвежда изискване за представяне на удостоверение от НАП за липса на задължения за здравноосигурителни вноски при закупуване или прехвърляне на собственост върху недвижимо имущество или превозно средство.

„Вярвам, че тези мерки ще дадат резултат и броят на изрядните граждани ще се увеличи“, коментира Атанасова.

В понеделник сайтът на Министерството на здравеопазването (МЗ) стана жертва на хакерската група Anonymous. Страницата не беше достъпна за кратко, след което бе възстановена.

„Анонимните“ поеха официално отговорност за срива с изявление на своя сайт, в което се посочва, че действията им са в знак на протест срещу здравната политика в страната.

„Здравейте, решихме да ударим сайта на МЗ. Не сме съгласни всеки месец да се удържат пари от доходите ни за осигуровки, а когато имаме нужда, да получаваме медицинско обслужване под всякаква критика за стандартите на 21-ви век, както и да се налага да даваме пари под масата. Искаме, когато има нужда от линейка, тя да идва навреме и да получаваме здравно обслужване на необходимото за ЕС ниво. Искаме да се направи реформа в здравеопазването, в чиято основа да е ясно, че пациентът е преди всичко човек. Да е ясно, че медицината има преди всичко за цел да спасява човешки животи и е хуманна наука, а след това индустрия за милиарди“, гласи посланието на хакерите.

Anonymous настояват хората без трудов договор да не плащат здравни осигуровки, защото те на практика са безработни и не би следвало да имат приходи.

#пациенти #лекар #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Константин Пенчев #омбудсман #Върховният административен съд #здравни вноски #Министерски съвет #Закона за здравното осигуряване #Данъчно-осигурителния процесуален кодекс #Народното събрание #НАП #Министерство на здравеопазването #МЗ #Анонимните #Anonymous #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници