Небесен флот

Небесен флот
A A+ A++ A

Наричат Люксембург "зеленото сърце на Европа". Не е трудно да си представим защо - малката страна е сгушена между Франция, Белгия и Германия и от векове заема ключова позиция на континента. Това продължава и сега, но по друга линия - в Люксембург са базирани много от институциите на Европейския съюз (Статистическият офис на ЕС, Секретариата на Европейския парламент, Европейският съд и др.), а освен това страната е родина и на еврокомисар Вивиан Рединг, на която дължим регулациите на телекомуникационния пазар в ЕС, довели до намаляване на цените за разговори и интернет роуминг. Като добавим и факта, че Люксембург е на първо място в света по такъв параметър като брутен вътрешен продукт на глава от населението, всичко става още по-любопитно.

Силно зависима от промишлеността, и по-точно от производството на стомана до средата на 60-те година на миналия век, по-късно Люксембург става един от основните финансови центрове не само в Европа, но и в света и провежда целенасочена политика за стимулиране на ИТ сектора, следствие от която в страната са европейските офиси на компании като Skype и Amazon. Информационната инфраструктура е силно развита - освен че има връзки с всички основни IXP (Internet eXchange Point) в Европа, на територията на страната се намират десетки дейта центрове и постоянно отварят врати нови. Така освен сърце Люксембург спокойно може да бъде наречен и "мозък на Европа". Особено след като в страната се намират централите на двата най-големи сателитни оператора в света, през които минава комуникацията (ТВ и радиоканали, интернет, телефония и т.н.) на милиони хора от цял свят.

Наскоро успяхме да посетим централата на единия от тях - компанията SES, която управлява флотилия от 50 сателита на геостационарна орбита под познатия бранд Astra, с които достига до 99% от населението на Земята. Чрез тях в целия свят осигурява капацитет за предаване на съдържание и свързаните с него услуги, от които се възползват доставчици на мултимедийни услуги, бизнес клиенти и телекомуникациони оператори и не на последно място - държавни клиенти и институции от обществения сектор. Сателитите осигуряват на 258 милиона домакинства (5% повече спрямо 2010 г.) достъп до над 6200 ТВ и радиоканала, от които 1200 ТВ канала в HD резолюция. От края на миналата година Astra официално присъства и на нашия пазар чрез Satellite BG. За незапознатите това е новото име, под което оперира ITV Partner след промяната в собствеността на доставчика, която се случи през 2011 г. Така SES попадна в позицията на latecomer по отношение на нашия пазар и макар че това е факт, компанията активно се опитва да подобри позициите си. Още повече че актуалните тенденции са в полза на сателитното разпространение.

През март компанията представи данни, от които стана ясно, че към края на 2011 г. сателитното разпространение е станало водещата ТВ инфраструктура в Европа, като изпреварва ефирното и кабелното разпространение - 84 милиона европейски домакинства вече използват DTH (direct-to-home) услуги, което е ръст от 22% за последните 4 години. За същия период ефирната телевизия е изгубила почти 16 милиона домакинства, а кабелната - над 2 милиона. Междувременно нараства и популярността на IP телевизията и тя вече достига до 16 милиона домакинства. Данните идват от проучване, проведено в 35 европейски и африкански страни, и са в резултат от 62 000 интервюта.

Англия, Германия, Полша, Италия и Украйна са страните, отчели най-висок ръст на сателитното приемане през миналата година, а данните показват, че европейският пазар има най-голям дял от приходите на SES - 56% през 2011 г. Домакинствата на континента, до които достигат услугите на компанията, са се увеличили до около 142 милиона (с 7 милиона за година и с 25 милиона за 4 години) и основна роля за това имат развитието на цифровото приемане, навлизането на предаванията с висока резолюция и намаляващата цена на HD телевизорите, които стават все по-достъпни. Тази цифра е обща и комбинира сателитен, кабелен и IPTV сигнал, използващи платформите на SES - съответно 61,7 милиона (+7% за година), 66,1 милиона (-2% за година) и 14,6 милиона домакинства (+48% за година). Сателитното разпространение е и водещата инфраструктура по отношение на цифровизацията - то се използва в 44% от 186 милиона европейски домакинства с цифрово приемане. Като цяло степента на цифровизация е най-висока при сателитния сигнал - 97% в сравнение със 70% при ефирното предаване и 48% при кабелното.

По отношение на цифровизацията, каквато България е поела ангажимент да осигури до есента на следващата година, сателитен оператор като SES може да има ключово значение. Според данни от проучването Satellite Monitor на SES средното ниво на цифровизация в Европа в момента е 75%, докато България се намира на дъното на класацията с 56%. В интерес на истината, цифровизацията през сателит осигурява много добра алтернатива на наземната цифровизация и от SES споделиха, че са провели срещи по въпроса със съответните български органи. Предимствата на това решение са много и започват с осигуряването на 100% покритие на територията и населението на страната още от първия ден, нещо, което наземното разпространение на цифров сигнал най-вероятно няма да постигне. Платформата има ниски оперативни разходи, осигурява почти неограничен избор от ТВ и радиоканали, отлична е за разпространението на предавания с HD резолюция и може да се използва и за захранването със сигнал и на кабелни мрежи и ефирни трансмитери.

Плановете за бъдещето са не по-малко интересни. През пролетта SES, заедно с английската компания BSkyB и датската софтуерна компания Craftwork, представи разработката SAT-IP, която залага на IP технология за конвертиране на сателитния сигнал в IP за улесняване разпространението му към различни устройства в едно домакинство. Така на практика сателитна телевизия ще може да се гледа през таблети, смартфони, лаптопи, игрови конзоли, медийни плеъри и др., свързани с локалната безжична мрежа и снабдени с необходимия софтуер, като се запази високото качество на изображението. Това е начинът сателитните оператори да намират нови пътища за подобряване на предложенията си и за успешна конкуренция с онлайн услуги като Hulu и Netflix. А те не се оказват чак толкова страшни - по данни на Eurodata през последните 4 години се наблюдава ръст в гледането на линейна телевизия в Европа и Северна Америка. Рекламата в нея в Щатите например генерира 97% от всички ТВ приходи, а за услуги като Hulu остават едва 3%, което показва, че телевизията все още е жизнена. Първите SAT-IP продукти се очакват по-късно през годината, като те ще позволят на 8 свързани с мрежата устройства да гледат различни програми.

Освен платформа за разпространение на съдържание SES осигурява на партньорите си и подкрепа в маркетинга на услугите на родните им пазари. Пример за това е Satellite BG, чиито рекламни кампании са подкрепени от компанията. Интересно е, че българската компания осигурява най-голям брой канали с HD резолюция в региона на Централна и Източна Европа (28 на брой), което може само да радва притежателите на модерни телевизори, които искат да се възползват максимално от възможностите им. От срещата със SES научихме и че се обмисля Satellite BG да предложи пакет с канали със стандартна резолюция, който да е по-евтин и така да достигне до повече потребители. И за финал нещо любопитно - оказа се, че един от най-популярните зад граница канали, които се разпространяват чрез спътниците Astra, е ТВ "Планета HD" и много партньори на SES го използват за демонстрации и привличане на клиенти.


Създаването и пускането в употреба на един от сателитите във флотилията Astra струва около 300 милиона долара. Това и фактът, че той трябва да служи безотказно в продължение на 15 години, докато бъде заменен от нов (ремонтирането им в орбита би излязло доста скъпо), прави задачата за построяването и издигането в орбита изключително комплексна (вижте видеото). Спътниците се намират на височина от 35 км над Екватора, на т.нар. геостационарна орбита. Това означава, че следват въртенето над Земята и са фиксирани над нас, макар и да се движат със скорост от 3 км/сек.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници