Гражданите във Венецуела недоволни от президента си

Гражданите във Венецуела недоволни от президента си
http://lopezdoriga.com/
A A+ A++ A

Гражданите на Венецуела изпитват остър недостиг на основни храни, лекарства и хигиенни материали, но президентът на страната Николас Мадуро ги разведрява като танцува салса.

Усмихнат под черния си мустак, левентът социалист извива хълбоци и води съпругата си Силия Флорес в ритъма на музиката.

Наскоро той призна в радиопредаване, че хората му казват, че е луд да танцува салса. „Да вдигнат ръце всички, които танцуват салса. Признайте, всички сме луди”, обобщава Мадуро.

Страната е обхваната от вихреща се престъпност и глад, опозицията иска главата му и Мадуро преминава към танцуваща стратегия за спечелване на сърцата и умовете. Това е загубена битка – повечето венецуелци искат той да се оттегли от поста.

В сряда беше отпразнуван 54-тия рожден ден на Мадуро и в негова чест имаше изпълнение на живо на прочутите изпълнители на салса Ел гран комбо де Пуерто Рико.

Бивш шофьор на автобус, Мадуро често е пял и нацувал на партийни събития.

Но неговото палаво лудуване в разгара на кризата и скорошната поява в ефир на негово, посветено на салсата радио шоу, идва в повече на някои уморени граждани.

„Той е нелеп. Това е обидно. Той се подиграва на хората”, смята 62-годишният Еуро Бермудес, който излиза от банка в Каракас след като е получил пенсията си.

„Вместо да харчи пари за телевизионни програми, трябва да ни осигури лекарства”, негодува Бермудес.

В интернет може да се видят монтирани снимки на Мадуро, танцуващ на най-неподходящи места – на опашка за храна и на местопрестъпление.

Но 49-годишният шофьор на камион Орландо Сакариас казва, че танцът на Мадуро е необходимо средство за „продължаване на социалистическата революция”.

„Малко по малко, той достига да всеки венецуелец и предава посланието си”, смята Сакариас.

Мадуро започна радиопредаването си „Часът на салсата” в края на миналия месец, в деня, когато парламентарната опозиция призова за политически процес срещу него.

Опозицията, която има мнозинство в парламента, изтъква, че лошото управление и корупцията в правителството му са тласнали страната в криза.

В момента Мадуро се опитва чрез салсата да достигне до обикновените венецуелци, които го изоставиха на миналогодишните избори, посочва социалният психолог Рикардо Сукре.

„Той иска да се представи като уверен и спокоен, не като човек, очакващ сгромолясването на правителството”, казва Сукре.

Самият Мадуро твърди, че кризата е резултат на подкрепян от САЩ капиталистически заговор.

Той прави радио шоу, за да се противопостави на програми в медиите, които, според него, са насочени към дискредитирането му.

Последното издание на неговата телевизионна програма „Директна връзка с Мадуро” продължи 4 часа с участието на салса оркестър.

Продължителните ефирни предавания са в духа на традицията, наследена от неговия ментор – покойния му предшественик Уго Чавес, пише БГНЕС.

Седмичното телевизионно шоу на Чавес „Ало, президентът” беше прям и непредсказуем спектакъл.

Мадуро не притежава обаянието на Чавес, казва Сукре, но въпреки това „Чавес го избра за свой наследник, защото може да се справи в трудни моменти без да му личи, че е притеснен”.

Миналата седмица Мадуро устоя на скандал, когато американски съд осъди двама от племенниците на жена му за заговор за контрабанда на кокаин.

В първия неделен ден след скандала президентската двойка танцува за цялата нация на телевизионния екран.

„Още ли танцувате?” попита риторично опозиционният лидер Енрике Каприлес. „Страната чака да се изправите пред проблемите”.

Шоуто „Часът на Мадуро” трае два часа, а президентът си бъбри със слушатели за певци и по социални въпроси. Той саркастично посвещава песни на опонентите си.

Една от тях е за лидера на опозицията в парламента Енри Рамос Алус. „Ти си луд, наистина луд”, пее Роберто Роеня, „а аз съм готин”.

Рамос е сред лидерите на опозицията, която се опитва да свали Мадуро. Президентът непоклатимо отказва. Той разчита на подкрепата на армията и контролира основните институции.

Като своя салса песен Мадуро е избрал тази на Рей Барето, озаглавена „Неразрушим”. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници