Руският милиардер Михаил Прохоров си направи партия

Руският милиардер Михаил Прохоров си направи партия
Прохоров разговаря с неговата сестра и политически поддръжник Ирина по време на пресконференцията за създаването на „нетипичната“ нова партия, Москва, 4 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският магнат и собственик на американски отбор по баскетбол Михаил Прохоров създаде нова политическа партия.

Изненадващо обаче Прохоров заяви, че няма да бъде част от партията, която сформира, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

„Единствената цел на нашата партия е да има лиценз, който ще позволи на лидерите на гражданското общество да участват на избори“, обясни той пред журналисти.

Партията се нарича „Гражданска платформа“ и според Прохоров тя вече има 500 членове - достатъчно, за да бъде регистрирана като политическа партия въз основа на неотдавна либерализираните правила в Русия.

Той подчерта, че партията му „няма да има лидери“ и единствено ще помага на хора без политически пристрастия да се регистрират за избори срещу прокремълските кандидати.

„Ние не искаме партийна дисциплина. Нашата партия просто ще даде на регионалните лидери възможност да влязат в политиката“, допълни милиардерът.

Прохоров се надява лидерите на опозицията да използват този шанс, за да оспорят 12-годишното управление на президента Владимир Путин.

47-годишният олигарх остана на трето място на президентските избори в Русия през март с изненадващо високите 8% от гласовете на избирателите.

След това той до голяма степен запази мълчание на фона на слуховете, че се готви да разшири политическата си кариера, като участва на едни от големите регионални избори в Русия или обедини усилията си с видни критици на управлението на Путин.

#Михаил Прохоров #Прохоров #олигарх #Русия #партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници