Прие се резолюция за противодействие на пропагандата на руски медии

Прие се резолюция за противодействие на пропагандата на руски медии
PRI.org
A A+ A++ A

Европейският парламент прие резолюция „Стратегическите комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни”, пише БГНЕС.

Като главни информационни заплахи са упоменати агенция Sputnik, телевизионният канал Russia Today, фондът „Русский мир" и подведомственната на руското външно ведомство федерална агенция „Россотрудничество".

Резолюцията има препоръчителен характер и не е задължителна за изпълнение от членките на общността. В нея се твърди, че Русия финансира опозиционни политически партии и организации в страните от ЕС като използва двустранните отношения с отделните държави, за да всява разкол в общността.

В резолюцията се изтъква, че Москва води „враждебна пропаганда” спрямо ЕС. Авторите на резолюцията приравняват противодействието на тази пропаганда с борбата срещу „Ислямска държава” и призовават Европейската комисия и членките на ЕС да осигурят допълнително финансиране на проекти за контра пропаганда.

Вносител на проекторезолюцията е Ана Фотига. Тя изтъква, че голяма част от обществения й живот, по време на комунизма и след това, е преминала в борба с насажданата от СССР риторика, а след това и с тази на Руската федерация.

Фотига подчертава, че винаги е смятала това за много опасно и че то заплашва суверенитета на отделните държави от ЕС. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници