Красимир Каракачанов: Готови сме да съставим правителство

Красимир Каракачанов: Готови сме да съставим правителство
БГНЕС
A A+ A++ A

Ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила. Ако намерим необходимото съгласие в парламента. Това заяви Красимир Каракачанов след консултацията с президента Росен Плевнелиев, пише БГНЕС.

Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо шест месеца - една година, коментира и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Той заяви също, че до тази криза се е стигнало заради политическата безотговорност на министър-председателя, който е демонстрирал наполеонов комплекс и е поставил цялата страна в изпитание в момент, когато имаме стабилност. Поддържаме две години стабилност. Имаме парламентарно мнозинство особено в новия формат на коалиция Обединени патриоти, която има 33 народни представители в парламента и обща подкрепа за правителството от минимум 130 души, така че няма никаква криза в момента и кризата е изкуствено създадена. Но за съжаление поради желанието за пълна еднолична власт от страна на Борисов в момента се стигна до кризата, заяви Симеонов.

“Ние сме заявили пред президента, че имаме необходимото парламентарно мнозинство и във връзка с тази криза обсъдихме два възможни варианта", допълни Симеонов.

Готови сме за нов мандат, защото ако погледнем чисто егоистично, партийно, ние патриотите имаме най-големия ръст и имаме чисто партийния интерес изборите да са още утре, за да вкараме 50-60 депутати в парламента, коментира Каракачанов. Той обаче се разграничи от другите партии, които са готови да потопят страната в криза, за да си начешат партийното его. Патриотите искат бързо решение, защото “администрацията вече не работи, плащанията са спрени, част от жандармерията и армията е изтеглена от границата и хвърляме страната в криза, която ще продължи при сегашната хипотеза със служебно правителство, което реди Плевнелиев. А след 22 януари Радев ще направи второ служебно правителство и чак тогава ще се насрочи. Така, според Каракачанов, пет месеца държавата ще е в криза. Това според него е безотговорно поведение от страна на ГЕРБ.

Каракачанов заяви още, че другата седмица ще има Консултативен съвет по национална сигурност и там ще заявят това намерение за взимане на мандата. “При липса на такава готовност, няма смисъл да се дава мандат и ще говорим и с другите политически сили. Ако има съгласие и готовност за едно експертно правителство, ние бихме взели мандата”, заяви Каракачанов.

Симеонов пък каза, че този вариант ще бъде само в случай, че се събере подкрепа от останалите партии. “Във вторник на консултативния съвет, те ще решат за съставянето на такова правителство. Ние предложихме и вариант две- ние сме съгласни да остане и това правителство, без този министър-председател със съответните персонални промени. Тогава няма да има нужда от никакви резки решения от служебни и експертни правителства, защото има необходимото мнозинство в този парламент, той изобщо не е изчерпан и голяма част от тези министри си вършат добре работата, подчерта Симеонов.

По негова оценка са свършени доста добри неща като оградата по границата, реформата в енергетиката, недопускане повишаване на цената на електроенергията, Изборния кодекс, бурките и др. промени, чиито принос е на сегашното правителство.

Не приемаме обвинението от страна на Борисов и на други фактори в ГЕРБ, че те заради Патриотичния фронт биха подали оставка, защото нямали подкрепа, заяви Каракачанов.

Една от причините, според ГЕРБ е била искането на патриотите за минимална пенсия от 300 лв. Каракачанов каза, че такава пенсия искат, но за хората, които имат трудов стаж, а 299 лв. е прагът на бедността. Тази пенсия, според него е справедлива за хората, които са работили над 40 години за държавата и сега са изоставени в малките населени места без здравеопазване, без охрана, с дупки по пътищата и с мизерните пенсии, а в бюджета има възможност за по-големи пенсии.

“Бюджетът, който гледахме миналата седмица беше внесен, без да ни бъде представен предварително. Ние ще внесем тези предложения утре, най-късно в петък. Три варианта сме разработили по темата за пенсиите и ще ги внесем, но не приемаме аргумента, че сме извивали ръцете на някого, защото такъв разговор не е имало. Имало е един разговор, след първия тур, на който ние сме поставили въпроса с аргументи за пенсия от 300 лв., но не сме заявявали ако вие не приемете, пада правителството или нещо друго. Това са лъжи, казвам го в прав текст. Нека кажат какви са истинските причини”, заяви Каракачанов.

Той допълни също, че никога не са извивали ръцете на никого, защото разговор конкретен по темата за бюджета и по темата за пенсиите с правителството, не е имало. Някой лъже, категоричен бе Каракачанов. Той обясни също, че при зелена светлина за взимане на мандата, ще се обсъждат кои да са хората в експертния кабинет, но искат да остане това Народно събрание.

“Няма да умре държавата без този или онзи, който иска да контролира властта”, каза Каракачанов. Той посочи, че Плевнелиев не може да подреди следващия служебен кабинет, защото е длъжен, след като минат консултациите, да започне да връчва мандатите. Датата на изборите не може да бъде насрочена от сегашния президент и неговата администрация, а само от новия, който ще встъпи в длъжност на 22 януари.

Дали има нагласа за подкрепа или не, ще стане ясно след Консултативния съвет във вторник.

Ако се стигне до вариант за експертно правителство хората в новия експертен кабинет няма да са партийни послушници или депутати, а ще бъдат грамотни хора и няма да има кой да ги командва по телефона и да се разпорежда по медиите.

Каракачанов допълни, че патриотите ще поемат и негативи, защото това ще им донесе негативи. В случай, че се стигне до избори, патриотите не се притесняват, защото се чувстват добре подготвени. За консултациите Каракачанов вметна, че единствените, с които няма да водят разговори са ДПС и ДОСТ. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници