Нова технология на Intel може да намали цената на ултрабук лаптопите

Нова технология на Intel може да намали цената на ултрабук лаптопите
A A+ A++ A

Въпреки надеждите на Intel продажбите на ултрабук лаптопите да потръгнат, това не се случва главно заради по-високите цени, на които се предлагат устройствата. Една от причините за това е високата цена за изработка на шаситата от алуминиеви сплави, на които залагат мнозина производители за създаването на тънки, леки и здрави устройства. Това положение скоро може да се промени, тъй като Intel съобщи, че е намерил начин за създаването на евтини пластмасови корпуси, без да се жертва здравината на металните.

Компанията е успяла да създаде концептуален пластмасов корпус за част от цената на алуминиевите, но при запазване на еквивалентна здравина. Новият процес, наречен "анализ на структурното редуциране", заема елементи от автомобилната и самолетната индустрия и може да намали цената на ултрабуците с 25-75 долара, което не е малко. Въпросният анализ на практика е промяна на местата на отделните компоненти в един лаптоп и заздравяване на пластмасовата рамка. Не очаквайте обаче това да се отрази веднага на цената на устройствата - Intel ще обсъди разработката с производителите на лаптопи, ще бъдат направени допълнителни подобрения и ако всичко върви по план, първите устройства с новите корпуси ще се появят догодина.

В интерес на истината, сред най-скъпите компоненти в ултрабук лаптопите са процесорите на Intel, всеки от които струва повече от 200 долара. Компанията обаче не смята да ги предложи по-евтино, както прави AMD с чиповете Trinity в опитите си да конкурира по-успешно Intel при ултратънките компютри.

http://www.reuters.com/article/2012/06/01/us-intel-ultrabooks-idUSBRE8501D120120601

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници