Президентът на Южна Корея дава показания за предполагаемото й участие в корупция

Президентът на Южна Корея дава показания за предполагаемото й участие в корупция
http://news.vratza.com/
A A+ A++ A

Прокуратурата на Южна Корея призова президента на страната Пак Кън Хе на 29 ноември да даде показания за предполагаемото й участие в корупционния скандал, който срина рейтинга й, съобщи БГНЕС.

Пак Кън Хе първоначално обяви, че ще сътрудничи на следствието, но после отказа да дава показания. На 20 ноември на главната заподозряна в скандала – приятелката на държавната ръководителка Цой Сун Сил, бяха повдигнати официални обвинения. Същия ден прокуратурата съобщи, че президентът е заподозряна в „заговор по значителна част” от обстоятелствата по делото за корупционния скандал.

Президентът не може да бъде подведена под отговорност заради имунитета си, но прокурорите смятат да я разпитат.

Политическият скандал около президента Пак Кън Хе се развихри, след като медиите съобщиха, че Пак е давала на Цой, която официални не е била на никакви постове в държавата, да редактира речите й, като по този начин е влияла на държавната политика.

Освен това, Цой е заподозряна, че е оказвала натиск върху големи южнокорейски корпорации и ги и изнудвала да правят дарения за две нейни фондации с нестопанска цел, като се е възползвала от политическото си влияние. По сметките на тези фондации били преведени около 70 милиона долара. Те са дошли от 52 компании и 19 бизнес групи.

Междувременно опозиционните партии обявиха, че още тази седмица започват подготовка за задействане на процедура за отстраняване от длъжност на Пак, съобщи най-голямата опозиционна сила – Демократическата партия.

Представител на партията поясни, че общата рамка на предложението ще е готова до края на седмицата, а идната седмица ще бъде разпространен проектът за импийчмънт.

Пак Кън Хе многократно заяви, че няма да подаде оставка.

За да мине в парламента, импъйчмънтът трябва да бъде подкрепен от поне 200 от общо 300 депутати. Затова опозицията се опитва да убеди независими депутати и представители на управляващата партия „Сенури” да подкрепят импийчмънта. Опозицията се нуждае от най-малко 28 гласа на „Сенури”.

Дори парламентът да гласува оставката на Пак, Конституционният съд трябва да утвърди това решение. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници