Калина Илиева поиска споразумение със съда

Калина Илиева поиска споразумение със съда
Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Калина Илиева поиска от Софийския районен съд споразумение по обвинението във фалшификация на собствената си диплома за висше образование, след като призна вината си.

Държавното обвинение заяви, че няма пречки пред сключването на споразумение, ако бившият държавен служител получи наказание „лишаване от свобода“, предаде bTV.

Прокурорът поиска и максимален изпитателен срок за Илиева, който е пет години.

Тя е обвинена в съставянето на фалшива диплома от чужд университет и използването на неистински документи за завършено висше образование.

Според прокуратурата Илиева е фалшифицирала лично подписите на двама немски професори върху свидетелството си за завършено висше образование от Професионално висше училище по техника и икономика в Берлин.

Листът с провиненията й се запълва със съзнателното използване на 4 фалшиви документа като доказателство, че е завършила висше образование, с което е подвела министъра на образованието.

На Илиева бе повдигната мярка за неотклонение „подписка“ в началото на април тази година.

Тя застана начело на Държавен фонд „Земеделие“, през който минават милиони евросредства, през 2009 година.

Тогава тя твърдеше, че притежава магистърска диплома от Берлинския институт, легализирана от българското Министерство на образованието. Съмненията около висшето й образование се появиха още тогава.

Името й стана отново актуално няколко месеца по-късно. Илиева скри от земеделския министър, че е бременна. Малко по-късно той бе принуден да обяснява липсата на своята служителка, за чиито „лични проблеми“ не знаел до последно, и да се чуди как да оперира с блокирания фонд.

Напрежението доведе до логичното си развитие – Илиева бе освободена от поста, а срещу нея бе образувано досъдебно производство.

Започна и издирването на съмнителната й диплома. Българските власти поискаха справка в Германия, която след няколко месеца потвърди, че документът е фалшив.

#дело #фалшификация #диплома #Държавен фонд „Земеделие“ #Калина Илиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници