С какво превъзхожда Франсоа Фийон опонентите си за президент на Франция?

С какво превъзхожда Франсоа Фийон опонентите си за президент на Франция?
novotopoznanie.com
A A+ A++ A

Франсоа Фийон, който категорично излезе на водеща позиция в надпреварата за следващ президент на Франция, външно изглежда мек, но това прикрива радикална икономическа програма и твърд социален консерватизъм.

62-годишният Фийон е католик и реформатор на свободния пазар, чиито предложения станаха повод за сравнения с идеите на британската министър-председателка реформатор Маргарет Тачър.

Изненадващата му победа в първия тур от първичните избори на десницата промени съотношението на силите спрямо бившия му шеф – екс президента Никола Саркози. Саркози високомерно наричаше Фийон „служител”, докато беше министър-председател по негово време през 2007-2012 година.

В неделя, след като изпадна от надпреварата, изоставайки след Фийон и ветерана Ален Жюпе, Саркози обеща да подкрепи човека, който навремето беше „противоотрова” в собствената му администрация на френетичен президент.

„Очевидно Франсоа Фийон е разбрал най-добре предизвикателствата пред Франция”, каза Саркози.

Тъй като френската левица е раздирана от разкол, победителят на втория тур в първичните избори на десницата идната неделя вероятно ще стигне до балотаж на президентските избори през май.

Тогава, ако се вярва на допитванията, той почти сигурно ще се изправи срещу Мерин льо Пен – лидер на крайно десния Национален фронт.

Голямата преднина на Фийон пред 71-годишния Жюпе на първия тур предполага, че той ще спечели номинацията без проблеми.

„Имаме преднина от няколко обиколки”, каза пред привърженици Фийон, който е запален по състезанията на писта, който е роден в Льо Ман, където се провежда световноизвестното 24-часово автомобилно състезание.

Може би заради мекотата на израза му съперниците му не схванаха, че за два месеца той навакса в предизборната кампания, след като в началото беше далеч назад в допитванията.

Икономическите предложения на Фийон ясно залагат на разбиранията на десните избиратели – той иска да премахне 35-часовата работна седмица, една от „свещените крави” на френската левица.

Това е съчетано с обещание да съкрати вадещите очите 500 000 работни места от раздутия държавен сектор.

Ден след първия тур на първичните избори съперниците му се мъчеха да го обрисуват като опасен реформатор, чиито предложения никога няма да се материализират.

Той вече отхвърли подобни обвинения в дебата на кандидатите преди вота в неделя.

„Сложили са ми етикет „икономически либерал” по същия начин, както през Средновековието са маркирали с кръстове вратите на прокажените”, каза Фийон. Той изтъкна, че не е нищо повече от прагматик.

Социалните виждания на Фийон са отражение на личния му живот като баща на пет деца, който е вярващ католик, женен повече от 30 години за съпругата си от Уелс Пенелъпи.

Той се обяви, неуспешно, срещу гей браковете, когато бяха предложени от президента социалист Франсоа Оланд, и каза, че иска да промени закона, приет през 2013 година.

Гласува против и срещу това самотни жени или лесбийки да зачеват с медицинска помощ.

Докато Саркози беше цитиран във вестникарски заглавия с твърдо десните си възгледи за исляма, становището на Фийон беше спорно, но внимателно изразено в книга за риска, който радикалния ислям носи за Франция.

Междувременно, отношението на Фийон към руския президент Владимир Путин ще бъде гледано под лупа. Двамата бяха близки, когато бяха министър-председатели, и Фийон призова за сближаване с Путин за Сирия, където руските войски наклониха везните в полза на режима.

По време на кампанията си Фийон посочи, че, за да победи джихадистите от „Ислямска държава”, Западът трябва да се съюзи с режима на сирийския президент Башар Асад, но не стигна дотам да каже, че Асад трябва да остане на власт. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници