Москва обвини ООН в саботаж на мирния процес

Москва обвини ООН в саботаж на мирния процес
Източник: In LIFE
A A+ A++ A

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура в саботаж на резолюция, подкрепяща мирните преговори между властта в страната и опозицията, предаде БГНЕС.

„ООН чрез своя специален пратеник Стафан де Мистура саботира резолюцията от над шест месеца“, каза Лавров по време на посещение в Минск. По думите му резолюцията призовава за провеждане на „всеобхватни сирийски преговори без предварителни условия“.

„Изглежда няма никакъв друг начин, освен патриотичната опозиция и правителството да поемат инициативата в свои ръце и да организират сирийски диалог“, каза още той.

През декември 2015 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, която предвижда установяването на орган, който да ръководи политическия преход в Сирия. Този процес обаче бе нарушен от дебата за бъдещето на президента Башар Асад, чието присъствие във властта опозицията категорично отказва.

През януари и февруари под егидата на Де Мистура се проведоха индиректни преговори, които бяха прекратени от опозицията, която се противопостави на офанзивата на Дамаск в Северна Сирия. Опозицията отново отказа да участва в подобен диалог, въпреки опитите той да бъде подновен през април, посочвайки като причина атаките на властта срещу цивилни. 

#Сергей Лавров #ООН #Стафан де Мистура #Башар Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници