Франсоа Фийон с нови обяснения за позицията си за абортите

Франсоа Фийон с нови обяснения за позицията си за абортите
http://ivo.bg/
A A+ A++ A

Фаворитът в кандидатпрезидентската надпревара на френската десница Франсоа Фийон трябваше да дава нови обяснения за позицията си спрямо абортите, след като във вторник неговият опонент Ален Жупе го обвини в неясно отношение към правото на жените да прекъсват нежелана бременност, пише БГНЕС.

В края на първичните избори на дясната партия „Републиканците“ и нейните съюзници в неделя Фийон завърши първи с над 15% преднина пред втория Жупе.

Борейки се за преднината, която държеше почти до неделя, Жупе атакува опонента си, с искането той да даде обяснение на неясната си позиция спрямо абортите.

Самият Фийон – консервативен политик и баща на пет деца, в миналото е посочвал, че това е „основно право“ на всяка жена, но въпреки това не одобрява практиката.

„Това, което имам предвид, е, че това е право, което никой няма да анулира. Но философски, като се има предвид моята вяра, не мога да одобря абортите“, каза тогава Фийон.

Жупе, на когото се гледа като на по-прогресивния от двамата кандидати що се отнася до социалните въпроси, го обвини в промяна на позициите си. Той разполага със само пет дни – до 27 ноември, когато са вторите първични избори, за да навакса значителната преднина на бившия премиер на Никола Саркози.

Фийон, който обеща по време на кампанията си да отмени правото на еднополовите двойки да осиновяват деца, обвини опонента си в сваляне на нивото на кампанията, засягайки темата за абортите.

„Някога заемал ли съм позиция срещу абортите? Никога не съм вярвал, че моят приятел Ален Жупе ще падне толкова ниско“, каза Фийон. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници