Без успех на преговорите за Кипър

Без успех на преговорите за Кипър
www.youtube.com
A A+ A++ A

Без успех приключиха преговорите за Кипър в швейцарското градче Мон Пелерен.

В двудневните преговори, водени под егидата на ООН, участваха президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на турската общност на острова Мустафа Акънджи. В официалното съобщение се изтъква, че участниците „не съумяха да постигнат необходимото по-нататъшно сближаване на позициите по териториалното регулиране, което би очертало пътя към заключителната фаза на преговорите“, информира БГНЕС.

Предишният кръг преговори в Мон Пелерене се състоя на 7-11 ноември. Тогава бе съобщено, че Анастасиадис и Акънджи са обсъдили „темата за териториите и всички други въпроси във взаимна връзка“ и „бе постигнат съществен прогрес“.

Сега обаче нов напредък не бе постигнат.

Кипър е разделен от 1974 година след военно нахлуване на Турция, провокирано от държавен преврат на привържениците на присъединяването на острова към Гърция. Така под турски контрол се намирам 37% от територията на острова, където през 1983 година бе обявена самопровъзгласилата се "Турска република Северен Кипър", призната само от Анкара. Южната част на острова остана под контрола на Република Кипър, населена с кипърски гърци. 

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници