С митинги започна битката за парламентарните избори в Македония

С митинги започна битката за парламентарните избори в Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Всички основни политически партии в Република Македония проведоха митинги още в първи ден от официалното откриване на предизборната кампания за предстоящите на 11-ти декември предсрочни парламентарни избори, пише БГНЕС.

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ откри кампанията си в Охрид.

"На тези избори име две напълно различаващи се концепции за избор на двама кандидати за премиер - аз и Зоран Заев. Тези избори са решение за Македония... Македония, която не се подава на рекет и на най-различни сценарии. Македония, която няма да позволи да бъде държава в плен на непрекъснато напрежение и да бъде преразгледано нейното държавно устройство", каза Груевски. Според него лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев обещава неща, "които много добре знае, че няма как да се осъществят". От ВМРО-ДПМНЕ обвиняват, че Заев, че иска да превърне Република Македония във федерация и албанското малцинство в равноправен народ.

СДСМ откри кампанията си в град Прилеп. Зоран Заев се обяви за минимална заплата от 30 000 денари /около 500 евро, бел.ред/. По отношение на въвеждането на два официални езика в страната лидерът на СДСМ каза следното: "Многоезичието е културното богатство на Македония. Трябва да се гордеем, че Конституцията на страната ни гарантира използването на езиците на всички етнически общности. Ние имаме либерална и европейска конституция. Повдигането на тази тема се прави от хора, които нямат какво да предложат на народа", каза още Заев и поиска публичен диспут с Груевски.

Най-голямата албанска партия - Демократически съюз за интеграция /ДСИ/ откри кампанията си в столицата Скопие. "Изборите на 11-ти декември са от ключово значение, защото на тях се решават големи въпроси - дали ще продължим по пътя на евроинтеграцията или ще се влачим. Ние сме за НАТО, за Брюксел, за Обединена Европа, с Вашингтон и със САЩ. Поради тази причина трябва да завършим до край нашата работа и да излезем още по-силни", каза лидерът на ДСИ Али Ахмети.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници