Ердоган: Напрежението между Турция и ЕС ще се успокои с партньорство в Шанхайската петорка

Ердоган: Напрежението между Турция и ЕС ще се успокои с партньорство в Шанхайската петорка
http://www.memoriabg.com/
A A+ A++ A

Напрежението между Турция и ЕС ще се успокои с бъдещо партньорство и членство в Шанхайската петорка, Европа не видя нищо полезно от присъединяването на страната, заяви президентът Реджеп Ердоган.

Идеята за пренасочването на Турция към членство в друг съюз Ердоган лансира за втори път в рамките на визитите си в Пакистан и Узбекистан пред придружаващите го журналисти. Според него е много добро съвпадение британският Брекзит и новата ера в отношенията между Турция и ЕС, а вече и в други европейски страни като Франция, Италия и др. се надигат подобни нагласи за напускане на съюза, информира БГНЕС.

„Ситуацията е следната – Турция в крайна сметка трябва да почувства спокойствие. Стига вече сме повтаряли ЕС, та ЕС. Някои могат и да ме критикуват, но аз питам какво пречи Турция да бъде част от Шанхай-5 и казах това на Путин, на Назарбаев. Тази организация за сътрудничество в началото е основана от 5 държави, после се присъединяват Узбекистан, Пакистан, Индия, а сега и Иран иска това. Уважаемият Путин изрази готовност желанието ни да бъде разгледано. Надявам се, че ако има положително развитие и Турция стане член на Шанхай-5, това ще бъде много добре за нас“, посочи Ердоган. Той призова за търпение до края на тази година и изрази възмущение от факта, че ЕС блокира пътя на страната цели 53 г., че преговорните глави само се отварят, но не следва затваряне.

„Като няма приключване на преговорните глави, какъв е смисълът изобщо да се отварят? За страните в Латинска Америка има свободен визов режим, но за Турция не. Разбрахме се да изчакаме до края на годината и тогава ще решим дали да отменим сделката за реадмисията на мигрантите. През юни трябваше да получим 3 млрд. евро за тях, за бежанците, не за нас, има един протокол за това, но на хартия, има договорен и втори транш от 3 млрд. евро, и чакаме да видим какво ще направят. А после и ние ще решим как да постъпим. Невъзможно е да разбереш поведението на ЕС, какви ги върши, какво говори, но никога не видя нещо полезно и добро в Турция, и няма подобно намерение“, коментира Ердоган. Той припомни, че Европа често оклеветява името му, изнася неверни, според него, твърдения за липса на свобода на изразяването и словото, и за нарушаване на човешките права.

В. "Хюрриет“ съобщава, че Русия и Китай, които са доминиращи в Шанхайската петорка, са дали бърз и благоприятен отговор на идеята за включването на Турция в организацията. Това ще бъде логична стъпка на Ердоган, Шанхай-5 е много различна от ЕС организация и членовете й са напълно независими, смята членът на горната камара на руския парламент и на съвета за отбраната Дмитрий Пушков. Говорителят на външното министерство на Китай Гинк Шуанг също реагира на изявленията на Ердоган и подчерта, че се отдава особено голямо значение на желанието му за задълбочено сътрудничество с Шанхай-5.

„Турция е важна страна в Евразия и за Шанхай-5 са важни диалогът и партньорството с тази страна. Организацията се основава на консенсуса на всичките си членове и на правната си рамка, ще поискаме от институциите сериозна оценка на това желание“, каза Шуанг на редовната си пресконференция, цитиран от Анадолската агенция. Медиите в Турция бързо се заеха да публикуват детайли за това какво представлява Шанхай-5 и защо е полезно страната да стане член. Първите стъпки към учредяването й са направени през 1995 г. след разпада на СССР и военните споразумения между Русия и Китай с гаранции за края на враждебните им отношения. През 1996 г. Петорката е основана от Китай, Русия, Киргизстан, Таджикистан и Казахстан с цел повишаване на доверието между страните-членки, взето е решение за разоръжаване на граничния регион с цел насърчаване на регионалното сътрудничество. През 2001 г. Узбекистан се отказва да участва в този международен процес, а официалното учредяване на организацията е на 15 юни същата година. Тъй като церемонията и централата са в Шанхай, групата за сътрудничество приема името на китайския град. Според мненията на международните експерти по политика и геополитика, Русия цели увеличаване на влиянието си върху властта в Китай и в континентална Азия с мека политика. Тази организация има за цел да даде повече увереност в ненамесата на външни страни в независимостта и суверенитета на участващите в групата за икономически отношения. Въпреки това не може да се твърди, че Шанхай-5 не е и военен съюз, макар да няма обвързващо споразумение като в НАТО по схемата „ударът по страна-членка на пакта е удар по всички останали“. Веднъж годишно се провеждат срещи на Върха на Петорката, като се обсъжда ситуацията със сигурността в региона. На 24 юни 2016 г. на срещата в Ташкент бяха приети Индия и Пакистан, а след финала на предприсъединителния процес те ще станат редовни членове през 2017 г. в Астана. Общият брой на населението на страните-членки на Шанхай-5 е почти наполовина колкото е това в света – 3 млрд. и 40 млн. души. След Арабската пролет и други страни започнаха да чукат по вратите на Петорката. На този етап Монголия, Иран, Афганистан и Беларус очакват да получат статут на наблюдатели в организацията, възможно е през 2017 г. Иран да стане член.

Към момента Турция е далеч от входната врата и има статута на партньорски диалог, което е една степен под този на наблюдател. На същото ниво са Азербайджан, Армения, Камбоджа, Непал и Шри Ланка. Руските медии обаче, цитирани от турския „Хюрриет“, не мислят, че е възможно Турция като член на НАТО да стане част от Шанхай-5 и това би могло да доведе до серия от правни казуси. Анкара действително обмисля членство в Петорката, но първо трябва да напусне НАТО, освен това Шанхай-5 не е предимно икономическа организация като ЕС така, че те не са еквивалентни. Шанхай-5 е организация за сигурност, акцентират руските публикации. За да стане Турция член, е необходимо останалите страни да подкрепят искането й. Дори Русия, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан от Евразийския регион да гледат топло на това намерение, възможно е Китай да се отдръпне и да постави на първо място стария проблем с уйгурите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници