Босна и Херцеговина - 21 години по-късно

Босна и Херцеговина - 21 години по-късно
www.pinterest.com
A A+ A++ A

Точно преди 21 години лидерите на Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия – Алия Изетбегович, Франьо Туджман и Слободан Милошевич, подписаха в Охайо, САЩ, споразумение, което сложи край на една от най-кървавите войни в Европа след Втората световна война, пише БГНЕС.

И тримата лидери вече не са сред живите. Изетбегович и Туджман починаха от тежки заболявания, а Милошевич – в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

По време на войната босненските сръбски сили, ръководени от генерал Ратко Младич и политическият лидер Радован Карададжич, извършиха най-зловещите престъпления в историята на Европа след 1945 година. Те организираха етническо прочистване на територията на Босна и Херцеговина, а в Сребреница, Горажде и Жепа само за няколко дни през юли 1995 година избиха няколко хиляди невинни жертви. Сред тях много жени и непълнолетни.

Преговорите в САЩ продължиха три седмици – от 1-ви до 21-ви ноември 1995 г. Основни посредници бяха Ричард Холбрук и Уорън Кристофър. Споразумението, по-известно като Дейтънското мирно споразумение, утвърди създаването на Мюсюлманско-хървтаската федерация и на Република Сръбска.

Две десетилетия по-късно продължават споровете относно договора от Дейтън, а копието от договора за босненската страна официално се води за изчезнало.

По време на войната загинаха над 200 000 души, а няколко милиона бяха принудени да напуснат домовете си. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници