Магнитни бури обхванаха Земята

Магнитни бури обхванаха Земята
Причина за смущенията най-вероятно е т.нар. птица на Слънцето. Това е следа в слънчевата корона с причудлива форма, появила се на видимата страна на звездата миналата седмица. thehindu.com
A A+ A++ A

Земята беше обхваната от магнитни бури късно вечерта в неделя, съобщават от Центъра за прогнози на космическото време на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания в САЩ.

Към момента те са леки, но се очаква в следващите няколко дни да станат по-силни. Индексът на геомагнитни смущения е достигнал 5, а всяка по-висока стойност се определя като силна магнитна буря, предаде БГНЕС.

Причина за смущенията най-вероятно е т.нар. птица на Слънцето. Това е следа в слънчевата корона с причудлива форма, появила се на видимата страна на звездата миналата седмица.

Подобни области от Слънцето имат отворено магнитно поле. Оттам започва високоскоростният слънчев вятър – потокът от заредени частици с много висока скорост, значително надвишаваща обикновената за „спокоен слънчев вятър“ от 400 километра в секунда.

Руската обсерватория за рентгенова астрономия също потвърди предстоящите магнитни бури. Оттам е дошло и ново предположение за процесите на Слънцето – рентгеново избухване от клас М3. Това е втората по сила категория в слънчевите изригвания.

Именно такова изригване е било регистрирано вечерта в неделя. Ако е насочено към Земята, след ден-два в земната магнитосфера могат да се получат смущения.

#земя #слънце #магнитни бури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници