Частен инвеститор има интерес към АЕЦ „Белене“ според „Риск Инженеринг“

Частен инвеститор има интерес към АЕЦ „Белене“ според „Риск Инженеринг“
Богомил Манчев е убеден, че проектът АЕЦ „Белене“ има търговска стойност и може да бъде започнат веднага. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Частен инвеститор може да купи проекта АЕЦ „Белене“ до края на 2012 г. и да поеме плащането на неустойките, разкри председателят на Българския атомен форум БУЛАТОМ Богомил Манчев.

„Купуването на проекта от частен инвеститор ще реши проблема с претенциите на руската страна за дължими неустойки“, коментира в интервю за БТА Богомил Манчев, който е и изпълнителен директор и основен акционер в консултантската и инженерингова компания „Риск Инженеринг“ – консултант по проекта за втора атомна централа.

Богомил Манчев е убеден, че проектът АЕЦ „Белене“ има търговска стойност и може да бъде започнат веднага, защото е извървян пътят на издаване на всички необходими разрешителни.

„Инвеститорът, който иска да дойде, е проверил този проект и смята, че той е целесъобразен, той има възможност да плати проекта, а държавата няма възможност да участва в него.Това не е хипотетична търговска възможност, а съвсем реална, защото има проявен интерес. Засега обаче смятам, че не е разумно да вдигаме шум в пространството“, каза експертът.

Инвеститорът ще трябва да сключи договор с НЕК като собственик на проекта и с „Атомстройекспорт“, която има права върху използваната технология.

Ако проектът стане частен, инвеститорът поема всички дължими по него суми. В противен случай държавата ще бъде осъдена да плаща неустойки на руската страна, защото подписаните договори трябва да се спазват, коментира още Богомил Манчев.

Още преди седмица той заяви, че отказът на правителството от проекта не означава, че АЕЦ „Белене“ не може да бъде изградена като частен проект.

#„Атомстройекспорт“ #НЕК #инвеститор #„Риск Инженеринг“ #Богомил Манчев #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници