РПК иска да наложи контрол върху отвоюваните от ИД райони в Ирак

РПК иска да наложи контрол върху отвоюваните от ИД райони в Ирак
Източник: Vesti.com
A A+ A++ A

 

Автономното Регионално правителство на Кюрдистан (РПК) в Северен Ирак може да продължи да контролира териториите, които превзема от Ислямска държава (ИД) след победа срещу джихадистите. Назрява въпросът каква ще е съдбата на районите, превзети от кюрдските сили пешмерга в битката за освобождаване от ИД на богатия на петрол район на гр. Мосул, предаде турската телевизия TRT, предаде БГНЕС.

Скоро, след като Мосул беше превзет от ИД в средата на 2014 г., РПК окупира Киркук, за да предотврати падането и на този град под контрола на ислямистите. Градът с етнически смесено население е сред основните оспорвани територии, населени със значително кюрдско население и намиращи се извън определените граници на РПК.

Президентът на иракските кюрди Масуд Барзани беше цитиран в сряда от правителствената телевизия Rudaw TV да казва, че пешмерга „няма да се изтеглят от превзетите от рях райони“. Въпреки че кюрдските сили си сътрудничат с иракската армия и местните шиитски милиции в операцията за връщане контрола върху Мосул, отсъствието на яснота за бъдещето на града след освобождаването му е препятствие.

Засега успехите срещу ИД са ограничени в градове и села в покрайнините на Мосул. Над 1 млн. души остават обградени в града, където ИД използва цивилните като човешки щит, за да предотврати атаки срещу джихадистите. Международна коалиция от над 60 държави участва в операцията, но иракското правителство в Багдад се противопоставя на участието на Турция.

Анкара каза, че е изпратила свои войски в Ирак, след като е била помолена от РПК и отказа да изтегли силите си от територията на съседната страна, настоявайки, че първоначално и иракското правителство е дало разрешение за разполагането им там.

Тъй като Мосул е населен предимно от сунити, Турция изразява безпокойство, че съставените основно от шиити иракски правителствени сили могат да засилят сектантските напрежения в региона.

#ИД #джихадистите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници