Шиндзо Абе ще бъде първият лидер на чужда държава, който ще разговаря с Доналд Тръмп

Шиндзо Абе ще бъде първият лидер на чужда държава, който ще разговаря с Доналд Тръмп
http://www.skynews.com.au/
A A+ A++ A

Японският премиер Шиндзо Абе ще бъде първият ръководител на чужда държава, който ще се срещне с Доналд Тръмп след избирането му за президент на САЩ, пише БГНЕС.

Японският премиер ще се срещне Тръмп довечера в централата на милиардера в Манхатън за разговор, който ще се следи внимателно за знаци по отношение на дългогодишни пактове за сигурност, които Тръмп постави под съмнение.

Абе най-вероятно ще се опита да разбере истинските идеи на следващия лидер на САЩ по външна политика, след казаното от него по време на кампанията, че Япония може да иска да се превърне в ядрена сила, за да противодейства на непредсказуемия си съсед на Северна Корея, и намеците за изтегляне на американските войски от региона.

Срещата ще се проведе след натоварен ден, в който Тръмп ще се срещне с редица потенциални нови служители, както и ще проведе разговори с влиятелния републиканец и стратег по реалната политика Хенри Кисинджър.

В интервю за списанието The Atlantic след гласуването Кисинджър каза, че Тръмп може да "установи съгласуваност между външната ни политика и нашата вътрешна ситуация."

Налице е "очевидно разминаване между общественото възприятие на ролята на външната политика на САЩ и възприемането на елита", заяви Кисинджър, който е служил като държавен секретар и ръководител на Съвета по национална сигурност през 70-те години на миналия век.

Ново име като възможност за влизане в кабинета е това на губернатора на Южна Каролина Ники Хали, който според CNN и MSNBC е разглеждан щато възможен държавен секретар или пък титуляр на друг пост. Досега американските медии допускат, че дипломат №1 вероятно ще бъде бившият кмет на ню Йорк Руди Джулиани. Медиите обаче предполагат, че Тръмп може да смята, че противоречивите професионални връзки на Джулиани - които включват лобиране за венецуелска петролна фирма - са твърде много, за да се осигури потвърждение от Сената.

Хейли, дъщеря на индийски имигранти, първоначално подкрепяше Марко Рубио за президент, но в крайна сметка се пренасочи към подпомагане на Тръмп.

Пенсионираният генерал Майкъл Флин е разглеждан като съветник по националната сигурност – позиция, която не се нуждае от одобрението на сената, съобщи NBC News. Флин е един от малкото експерти по сигурността, който подкрепяше стабилно Тръмп през цялата му кампания. Между 2012 и 2014 г. 57-годишният Флин оглавяваше военното разузнаване, но остана извън кадър поради сблъсъци с персонала и представители на администрацията, преценяват американските медии.

Рик Пери - бивш губернатор на богататия на петрол Тексас и един от претендентите, че Тръмп е съкрушил Републиканската първични – е сочен като възможен министър на енергетиката, съобщи The Wall Street Journal. Ако е така, назначаването вероятно ще доведе до повдигане на , като много хора ще си припомнят неудобния момент по време на първичните републикански избори през 2011 г., когато той се опита да си спомни третата правителствена агенция, която иска да бъде закрита. Пери каза, че когато стане президент " ще има три агенции, които ще закрия: на търговията, на образованието ..." Водещият попита дали може да назове третата агенция. "Не", каза Пери. "Ами сега?". Отговорът беше министерство на енергетиката.

Екипът на Тръмп се стреми да принизи разговорите за бъркотия заради разпространените съобщения за чистка на основните републикански претенденти. "Погрешно е да се каже, че нещата не вървят добре. Всичко е много гладко,"каза пред репортери бившият мениджър на кампания Келиан Конуей.

Тръмп отхвърли негативните доклади за Twitter като " напълно погрешни", и заклейми The New York Times като "глупаци" заради начина, по който медията покрива прехода във властта.

Говорителят на Тръмп Джейсън Милър каза пред The Times, че уволненията са предназначени за отстраняване на лобистите от екипа.

Късно в сряда говорителят на ационалния комитет на републиканците Шон Спайсър заяви пред репортери, че на всеки, който влезе в идващата администрация Тръмп, ще бъде "забранено за е регистриран лобист в продължение на пет години." Целта беше да се уважи целта на Тръмп "да гарантира, че хората не използват правителството, за да се обогатят", каза той.

Назначаването на горещо антиелитарния Стивън Банън като главен стратег на Тръмп обаче дразни много демократи.

Банън, който играеше важна роля по време на кампанията, ще напусне поста на председател на интернет саята Breitbart, която според критици е рай за белите расисти.

Най-малко 169 демократи от Камарата на представителите подписаха писмо, в което настояват Тръмп да отстрани Банън, казвайки, че назначаването му "директно подкопава вашата способност да обедините страната."

Заместникът на Тръмп Майк Пенс ще се срещне с някои от тези демократи в четвъртък, когато пътува до Вашингтон, за да се срещне с високопоставени законодателите от двете партии.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници